5 ősi étel, amit régészek épen találtak
Zárt edényben tárolt több ezer éves finomságok, amelyeket nem régen fedeztek fel.

Milyen bort ittak őseink, milyen vajat ettek reggelire vagy milyen tésztaételt főztek vacsorára? A régészek kiderítették, mit ettek és ittak régen az emberek, és ezek mennyire hasonlítanak a mai élelmiszerekre. Az ételek szavatossági ideje más régész szemmel, ez egészen biztos, na de hogyan lehetséges, hogy a leletként felárt ételek nem bomlotak le?
Nagy-Britannia legöregebb kenyere
Két elmélet van a britek legöregebb kenyerével kapcsolatban: egyesek szerint az Oxfordshire-ben megtalált élelmiszer egy árvízzel elárasztott szemétgödörben volt, más vélemények szerint azonban vallási áldozati helyen találtak rá. Az újkőkorszaki elszenesedett kenyérdarabokat a 20. században találták meg más maradványok között, és a régészek szerint egy túlsütött 5500 éves kenyér lehetett. És honnan jöttek rá, hogy kenyér volt? Az egyik archeológus összezúzott árpaszemeket vett benne észre. Ha jól lőtték be a lelet korát, akkor nagy valószínűséggel az elsők között Európából Nagy-Britanniába letelepedett bevándorlók kenyere lehetett. További érdekesség, hogy a világ legrégebbi kenyérszerű gabonatermékét, amelyről egy 2018-as cikk számol be, 14 600 és 11 600 évvel ezelőtt készítették, vagyis körülbelül 4000 évvel korábban, mint ahogy a mezőgazdaság kialakult.
Római kori bor
Fotó: Wikimedia
1867-ben a régészek a németországi Speyer közelében találtak egy üveg római kori bort (más néven Römerweint), amely körülbelül i.sz. 325-ből származik, és azóta a legrégebbi ismert, még mindig folyékony halmazállapotú bor. A bor egy szarkofágban volt több másik palack társaságában, de a többi palack már kiszáradt. A bort úgy tartósították, hogy olívaolajat töltöttek a tetejére, ez megvédte a nedűt az oxidációtól, persze az 1600 éves bornak már nem volt alkoholtartalma az állaga pedig üledékes, viaszos volt már.
Ősi, kínai csontleves
Hszianban egy új repülőtér építése miatt kezdték felásni a területet, ahol egy zárt edényre bukkantak a munkások. A zárt tálban csontos húsleves volt. Nagyjából 2400 évesre becsülték a szakemberek az étel korát. Hszian 900 km-re van Pekingtől, egy neolitikus alapítású nagyváros, ami ma is 12 milliós népességgel rendelkezik, nemcsak most fontos gazdasági szempontból, hanem régen, a Selyemút idején is központi szerepe volt. Hszian arról is híres, hogy egykor ez volt Kína fővárosa, ahol kína első császára élt, és az ő sírjában fedezték fel a legendás agyaghadsereget is. A bronzedényben eltett levest is egy előkelő sírban helyezhették el, amely az évezredek alatt a bronzoxidációtól már zöld volt.
A híres ír vaj
Több ezer évvel ezelőtt nem volt egyszerű a vajtárolás, de szerencsére pár kildare-i úgy döntött 3000 évvel ezelőtt, hogy tőzegmocsárba süllyeszti a család vajtartalékát, ahol konzerválódott a tejtermék. A 2009-ben megtalált mocsári vaj érintetlen maradt évezredekig, mára az állaga már nem volt krémes, hanem inkább a balzsamozáshoz használt viaszra emlékeztetett. Az edényt az Ír Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni.
Az első tészta
2005-ben Kínában, a Sárga-folyó partján fedezték fel Lajiát, ahol egy egész bronzkori várost tártak fel. Lajiában találták meg a legrégebbi tésztaételt is, ami kölestésztából készült, és egy véletlennek köszönhetően maradt meg. A völgyet elárasztotta a folyó, az árral érkező iszap és az edényben lévő hő kölcsönhatása valószínűleg vákuumot képzett az edényben. Ez a levegőtől elzárt étel így máig fennmaradhatott.