Szüreti szabadság? Költözz be a szőlőbe!
Megmutatjuk a legszüretközelibb szálláshelyeket.

Kevés ember marad közömbös a szüret iránt: van, akinek a romantika és van, akinek a fáradtságos munka jut eszébe az őszi zsongásról. Az azonban bizonyos, hogy ilyenkor minden valamirevaló borrajongó szívesen pihen meg a szőlőtőkék árnyékában. Pláne, ha ezt igazán impozáns környezetben teheti meg.
Szeptember beköszöntével a szőlősgazdák egyre sűrűbben járják a dűlőket reggelente, ízlelgetik a termést, hogy vajon elég érett-e – míg végül felvirrad a várva várt nap. A szüret az egész évi szorgalmas és kitartó munka gyümölcse, zengenek a szőlőhegyek, nekünk pedig megvan az a luxusunk, hogy akár az események kellős közepén is álomra hajthatjuk a fejünket, és reggelizés közben csodálhatjuk, ahogyan a 2021-es évjárat termése elindul a borrá válás nemes útján. Az alábbi szálláshelyeken minden bizonnyal eggyé válhatunk a szürettel!
Élj úgy, mint a főurak! – Gróf Degenfeld Kastélyszálló
Fotó: Facebook
Hazánk 22 borvidékéből egyet ismernek igazán nemzetközi szinten is: járjunk bármerre a világban, Tokaj nevére felcsillan a borkedvelők szeme. Az UNESCO által védett kultúrtájjá nyilvánított Tokaj-Hegyalja dűlőit egykor olyan nemes urak lábai is taposták, mint Rákóczi Ferenc, édes nektárját pedig királyok is jó szívvel fogyasztották. Nem csoda hát, hogy a 37-es út mentén akár olyan, az egykori fényűző luxust idéző mementókra is rábukkanhatunk, mint a Gróf Degenfeld Kastélyszálló.
A monarchia korát idéző másfél évszázados épületkomplexum szőlőtőkék ölelésében található.
A hotel saját borászattal és helyi alapanyagokra építkező étteremmel is rendelkezik, így akár napokat is eltölthetünk a hamisítatlan szüreti zsivaj kellős közepén úgy, hogy még csak ki sem kell mozdulnunk pompás szállásunkról. Éppen úgy, ahogy azt egykoron maga a névadó tulajdonos gróf is tette. Fogyasszuk el reggelinket a teraszon, miközben késő ősszel még akár a híres tokaji aszúszemek szedésének is tanúi lehetünk; majd este töltekezzünk a birtok bioboraival. Ha pedig mégis úgy döntünk, hogy elhagyjuk a főúri palotát, Tarcal borászatai (Kikelet, Majoros Birtok, Kern Bor- és Pezsgőház) ha nem is karnyújtásnyira, de egymástól gyalogtávra sorakoznak.
À la nature – Almagyar Érseki Birtok
Fotó: Facebook
Az Egertől pár kilométerre található Almagyar Érseki Szőlőbirtok (AÉS) általában a nyugalom meghitt kicsiny szigete – no de nem ősszel! Október-november tájékán ugyanis itt is betölti a teret a metszőollók csattogása. Abban biztosak lehetünk, hogy Csernus Imre akármibe is fog, abban sem hiba, sem szokványosság nem lesz – így van ez a Csutorás Ferenccel közösen jegyzett AÉS esetében is.
A birtokon a naturalitásé a főszerep: a vendégek akár sátrat is verhetnek a szőlődombon, míg a kényelmesek (és időben foglalók) bekuckózhatnak valamely egyszerűen felszerelt bungalóba.
Döntsünk akármelyik változat mellett, garantált, hogy az őszi reggelben a szüretelők ébresztenek majd bennünket – csak arra vigyázzunk, nehogy a mi kezünkbe is metszőollót adjanak, ha a reggelihez kést kérünk a borbárból! Ez utóbbi nyitva tartása szezonális, hasonlóképpen a panorámás szőlőlugasban meghúzódó medencéhez, amelyben addig ejtőzhetünk, ameddig az időjárás elég kegyes hozzánk. Étel nélkül azonban a zordabb napokon sem maradunk: Egerben a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) egyesülethez tartozó Macok Bisztró és kistestvére, a Brumbrum időjárástól függetlenül kínál gasztronómiai ínyencfogásokat, az ebédet azután érdemes Csernus doki valamely kávézójában megkoronázni egy príma feketével. Végül már csak annyi dolgunk marad, hogy az ismét elcsendesülő szőlőtőkék közepette egy-két pohár AÉS-féle natúrborral kísérjük a naplementét.
Szemlélődés a luxusból: Szegzárd – the lodge
Fotó: Facebook
A hazánk szőlővesszeire épülő vendéglátásában valószínűleg dobogós helyet érdemel ki a minden évszakban elbűvölő Szekszárd: lenyűgöző kúriák, pompás éttermek mindenfelé, és még az ország legjobb kávéja is megtalálható itt. A Szegzárd, the lodge B&B vendégház a borvidék új színfoltja, ahol egyszerre találkozik a magyar borkultúra a kiváló nemzetközi vendéglátói minőséggel. A tulajdonosok külföldi tapasztalataikat egybegyűjtve nyitották meg a két apartmanházra épülő komplexumot a borvidék ikonikus szőlőfajtája, a kadarka ültetvényeinek közvetlen közelében. Együtt van itt minden, ami a fejedelmi szüreti feltöltődést szolgálja: luxuskényelmet biztosító enteriőrök és exteriőrök. A vendégek kedvükre sétálhatnak a tőkék között vagy sütkérezhetnek a medence partján, lazulhatnak el a jacuzziban, vagy melegedhetnek fel a szaunában – döntsünk akármi mellett, kísérőül a környék 30 termelőjének legjobb tételei közül szemezgethetünk a vendégházhoz tartozó hatalmas pince kínálatából. Nehéz elképzelni, hogy valaki elinduljon innen, de ha mégis, gyalogszerrel 15 perc a város és a környező kiváló borászatok is. Ugyan számos borkúria (Bodri, Takler) étlapjáról is megválaszthatjuk ebédmenünket, jó tudni, hogy a Szegzárd – the lodge teljesen felszerelt szabadtéri konyhával, beépített ultraszuper grillezővel biztosítja, hogy egy percre se tévesszük szem elől a szüretelőket, vagy éppen azt, hogy egy pillanatra se ébredjen fel bennünk a honvágy.
Gyere fel a hegyoldalba! – Kislaki Bormanufaktúra
Fotó: Facebook
Gumicsizma és sparhelt begyújtási szaktudás nélkül ne induljunk el a Légli Géza nevével fémjelzett János-hegyi kisházakba – ezeknek a birtokában azonban majdhogynem kívánni sem lehet szőlőközelibb szálláshelyet. A Balaton déli partján fekvő Kislaki Bormanufaktúra százéves vendégházaiban WiFi helyett antik bútorok, fatüzelésű sparhelt, fúrt kút és fából készült dézsa-zuhany repít vissza bennünket egyenesen a múlt század elejére, míg az áramot napelemek biztosítják. Mindkét vályogház kertje összeér Légli Géza szőlőültetvényeivel, így egyszerre lélegezhetünk együtt a merlot vagy éppen a kékfrankos ültetvénnyel, privát borteraszunkon pedig a szőlőhöz eső lehető legközelebbi helyen fogyaszthatjuk el kedvenc Kislaki borunkat. Ha ideje engedi – szüret idején valószínűleg kevésbé –, Géza szívesen tart borkóstolót is a kisházakban, vagy áll be maga a konyhapult mögé; míg felesége, Annamária házi kovászos kenyérrel kápráztatja el a vendégeket. A hegyen lévő vendégházakban teljes az érintetlenség, ugyanakkor a civilizációért sem kell messzire menni: egész évben nyitva tart a szemesi Kistücsök Étterem, míg a boglári Spájz a környékbeli termelők termékeinek legjavát gyűjtötte össze, így itt a szálláshellyel tökéletesen harmonizáló fejedelmi reggelivel is kényeztethetjük magunkat.