A „szomszéd" söre mindig zöldebb

Mitől lehet zöld a csehek hagyományos, húsvéti söre?

zöld sör húsvét
Fotó: Shutterstock

A csehektől sosem állt távol a bohémság, így talán nem is meglepő, hogy a húsvéti hagyományokat is sajátosan értelmezik. Az ünneplésnek néhány éve már a zöld sör is szerves részét képezi.

A kultúra nem ismer határokat, így hosszú együttélésüknek köszönhetően a csehek életére gyakorolt német befolyás sem múlt el nyomtalanul, legyen szó akár gasztronómiáról, akár nyelvről. Mivel mindkét ország nyelvén a nagycsütörtök szó szerinti fordításban zöld csütörtököt jelent, ennek apropóján döntöttek úgy a csehek, hogy 2006 nagycsütörtökére megfőzik első zöld sörüket.

Az eredeti

A zöld sört a brünni Starobrno sörgyár főzte először és nagycsütörtökön verték csapra. Elmondásuk szerint az ital külön- leges ízét és színét egy titkos gyógynövény-receptúrának köszönhette, a valóságban azonban színezéket adtak hozzá. A sörgyár a megtévesztő reklámért súlyos pénzbüntetést kapott.

Hasonmások

Az első, mintegy 80 hektónyi főzetet követően a zöld sörnek gyorsan híre ment, ma már Csehország-szerte elérhető csapolva – s nem csak a Starobrno sörgyár jóvoltából. A technológiának köszönhetően hamar a kézműves sörfőzdék kedvelt terméke lett, sőt még a Heineken portfóliójában is megtalálható.

Fotó: Shutterstock

A zöld sör Csehországban a húsvét szimbóluma


Sokszínűségben az erő

A Pivovary Lobkowicz csavart egyet a hóborton: ők az ún. Zelený Krasličák terméküket a Červený Krasličákkal, azaz egy vörös sörrel kínálják együtt, amely így kétszínű ital formájában kerül a korsóba. Mivel a látványos végeredmény különleges csapolási technikát kíván, ez az ital kizárólag a Lobkowicz-sörözőkben fogyasztható.

Erőteljes ínyencség

A zöld sört alsóerjesztéssel készítik, utolsó lépésként pedig likőrt adnak hozzá – ennek köszönhetően erősebb, mint egy hagyományos sör. A régmúltban a böjti étrend részeként a kolostori sörfőzdékben is erős söröket főztek, amelyek – a kenyérhez hasonlóan – alapvető tápanyag- és kalóriaforrásként szolgáltak.

Nem csak húsvétkor

Az óriási sikert követően már nemcsak húsvétkor csapolnak zöld sört, hanem Szent Patrik napján is, amikor hagyományosan is minden a zöld szín körül forog. A csehekre jellemző bohémságba egy kis ír ünneplés is belefér, így ekkor a sör mellé tipikus ír menüt is kínálnak a vendéglők.

Zöld „nagytestvér"

A szintén zöld színű abszint cseh verziója ugyan nem sokban hasonlít a francia eredetire, a turisták körében azonban nagy sikere van. Az akár 80 százalékos alkohol elfogyasztásához a csehek saját rituálét is bevezettek: kockacukrot mártanak az alkoholba, meggyújtják, majd ezt követően az itallal együtt fogyasztják el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET