Videón a furfangos madár, ami csalival cserkészi be táplálékát

Nem gyakran folyamodnak ehhez a madarak.

zöld gém

A gémfélék családjába tartozó zöld gém egyike azon madárfajoknak, amelyek köztudottan többféle eszközt is képesek bevetni azért, hogy táplálékhoz jussanak. A kisebb testű madár elég ritkán látogatja Európát, főleg Észak- és Közép-Amerikában érzi jól magát.


A zöld gémek (Butorides virescens) Észak-Amerikában elég elterjedtek, ám elsősorban a vizes élőhelyeken közelében élnek. Méretét tekintve kisebb fajról van szó, általában 40-46 centiméter közötti testhosszal.

Nevüket onnan kapták, hogy a felnőtt példányok tollazata mind a fejtetőn, mind a szárnyakon fényes, zöldes-feketés árnyalatú.

Az örvös lúd északról, például Grönland és a Spitzbergák területéről származik: Sarkvidéki vendég totyog a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Ez a fajta madár általában a vízparton vadászik, fő táplálékforrása a kisebb állatok, például a piócák, a giliszták, a békák, a szitakötők, a pókok, a gyíkok és a halak. A zöld gém taktikus vadásznak számít, sőt: kevés olyan madárfaj létezik, ami különböző eszközök segítségével csalogatja magához a vacsoráját.

Ezt a praktikát főleg a halakkal szemben veti be, gyakran kenyérmorzsákat vagy más ínycsiklandó csalit dob a víz felszínére, majd, amikor a halak már majdnem kibújtak a víz alól, lecsap rájuk.

Az Animal Diversity írása szerint a gémek akkor a leghatékonyabbak, amikor élő csalit használnak, de mivel az egész akció alatt mozdulatlanul várnak áldozatukra, általában sikerrel zárják a hadműveletet. A fiatal példányok még kissé ügyetlenek, de szüleiket nézve, hamar kitanulják a mesterséget.

Ugyan a zöld gémek képesek a víz alá is merülni azért, hogy megragadják táplálékukat, a legjobb esélyt a sekély vizek szolgáltatják nekik.

Szerencsére a Fly Fishing Costa Rica Instagram-oldalán sikerült ezt a mozzanatot videóra venniük: 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET