Először csinálta meg, most elárulta: ezek a világ legjobb zero waste éttermei

A világ első zero waste éttermének tulajdonosa (és szakácsa) elárulta, hol ehetjük a legjobbakat, ha fontos számunkra a fenntarthatóság.

étterem

Douglas McMaster étterme, a londoni Silo kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra. A séf most elárulta, melyek azok a Silóhoz hasonló zero waste éttermek, ahova érdemes beülnünk egy vacsorára, ha éppen arra járunk.


Douglas McMaster mindössze 21 évesen nyerte el Nagy-Britannia legjobb fiatal séfe titulust. Ezt követően az ausztráliai Sydney városában megnyitotta zero waste kávézóját, majd két évvel később Melbourne-ben a világ első zero waste éttermét is. Szülővárosába visszatérve az Egyesült Királyságban is elindított egy zero waste éttermet, melyet tavaly átköltöztetett Londonba. McMaster ezután sem pihent, ugyanis Zero Waste Cooking School néven elindított egy projektet, ráadásul még egy könyvet is írt a fenntartható gasztronómiáról.

A Lonely Planet cikkéből pedig kiderült, melyek azok a környezettudatos éttermek, amiket McMaster szerint látogassunk meg, ha az adott településen járunk.

Ernst – Berlin, Németország

www.instagram.com

Az Ernst egy kiváló példája annak, amikor egy étterem az alapanyagokat egyenesen a farmból szállítja a városba. Az étterem csapata egy kis japán hatással, és persze nomád kreativitással, tökéletesen képes a tányérra vinni a természetes gazdálkodás nyújtotta alapanyagokat.

Pearl Morrisette – Niagara, Kanada

www.instagram.com

Kanada egyik legszebb titka a Pearl Morrisette. A modern épületben is kifejezetten ügyelnek a fenntarthatóságra, az ételek itt is a farmról kerülnek a tányérra.

Le Doyenné – Île-de-France, Franciaország

www.instagram.com

A Le Doyenné munkatársai az önfenntartásra törekednek: több alapanyagot a saját erdőjükből szereznek be, ami egy picit még a Jurassic Parkhoz is hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a területen dinoszauruszok helyett méretben hasonló felépítésű malacok rohangálnak.

Olvass erről is! Ez a 6 helyszín szerepel a legtöbb ember bakancslistáján

Saint Peter – Sydney, Ausztrália

www.instagram.com

A fenntartható gasztronómia egy ékes példája a Josh Niland „halhentes” Saint Peter étterme, ami megreformálta a halételek világát.

SEM – Lisszabon, Portugália

www.instagram.com

A Lisszabon tradicionális ételkultúráját a fenntarthatósággal övező SEM Portugália egyik kincse. Amellett, hogy az étteremre autentikus, dinamikus, kreatív és elképesztő fogásokat is nyújt, a csapat a fermentálásra is fókuszál.

Den Vandrette – Koppenhága, Dánia

www.instagram.com

A natúrborokkal foglalkozó Den Vandrette borbár & bisztróba mindenképpen érdemes beülnünk, ha Koppenhágában járunk. A széleskörű kínálatot pedig akár egy agyarból is megkóstolhatjuk – legalább is McMaster így tett.

Ez is tetszhet: Ennél olcsóbban nem jutsz hozzá: mutatjuk az ország „Szedd magad!” almaföldjeit

+1

www.instagram.com

Egyébként Magyarországon is egyre több olyan vendéglátóhellyel találkozhatunk, melyek figyelnek a környezetre. Ilyen például a pécsi Reggeli, ahol kizárólag helyi alapanyagokat használnak fel reggelijeikhez, vagy a budai EnniValó, ahol ételeiket saját maguk által megtermelt alapanyagokból készítik el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET