Olyan gyönyörű az ősz ebben a magyar faluban, hogy azonnal ott szeretnél lenni – videó

Egy hétvégi kirándulás legjobb helyszíne lehet ez a Duna-parti falu, amely sok művészt is megihletett már.

Fotó: Shutterstock

Az őszi levélsárgulás, majd lombhullatás valószínűleg sokak kedvenc látványossága szép, és vannak helyek, ahol egyszerűen lenyűgöző. A Duna-partján fekvő Zebegény is épp ilyen.

A festői táj sokakat megihletett, ezért nem véletlen, hogy Zebegény egyik ikonikus kiállítótere a híres magyar festő, Szőnyi István nevéhez fűződik. A művész 1923-ban költözött a kis faluba, ezzel pedig azonnal egy új korszak kezdődött az életében, festményei ekkortól idilli látásmódról tanúskodnak. Szőnyi rövid időn belül a Dunakanyar egyik emblematikus ábrázolója lett, leghíresebb alkotása a Szürke Duna 1935-ből.

Zebegény főterén áll a település egyik legimpozánsabb épülete, a Kós Károly és Jánszky Béla tervezte Havas Boldogasszony-templom, amelyet még a 20. század elején emeltek az erdélyi fatemplomok mintájára. Az elbeszélések szerint a világhírű magyar építész, Kós Károly azért is vonzódott Zebegényhez, mivel szülőföldjére, Erdélyre emlékeztette a táj.

Kulturális nagyhatalom

Zebegény a gyönyörű kilátások helyszíne is, a Kálvária-hegyről például olyan élményben lehet részünk, amely csak nagyon ritkán adatik meg. A hegyen elhelyeztek egy országzászlót is, illetve a hősi emlékművön Magyarország történelmének legnagyobb sorsfordítói peregnek le a látogatók előtt.

Ha Zebegényben járunk, különleges programként megtekinthetjük a Hajózástörténeti Múzeumot is, amelyet Farkas Vince hajóskapitány nyitott meg 1984. július 12-én. A kapitány minden útjáról próbált hazahozni olyan kuriózumnak számító tárgyakat és „kincseket", amelyek kapcsolódnak a hajózáshoz, vagy éppen más népek kultúrájához.

A település igazi kis kulturális nagyhatalom is, az állandó programok mellett az évente megrendezett Tökvilág Fesztivál a környék egyik kuriózuma.

AMI MÉG ÉRDEKELHET