Zanzibár, a trópusi paradicsom képekben

Afrikai szigetek, amelyeknél szebb nemigen van, ráadásul ott született Freddie Mercury is.

Legutóbb Afrika egyik legszebb szigetállamát, Mauritiust mutattuk be, amelynek képeslapra illő látképe tényleg nagyon megkapó, de az az igazság, hogy zanzibáriaknak sem kell szégyenkeznie, sőt! Ez az Afrika melletti szigetcsoport szintén megér egy hosszabb, több hetes nyaralást!

Az Indiai-óceánban, Tanzánia mellett elnyúló két szigetet nevezzük Zanzibárnak. Az egymillió lakosú állam bevétele főleg a turizmusból adódik, de a fűszerkereskedelemben is élen járnak. Hogy honnan ered Zanzibár neve? Valószínűleg a perzsa Zangi-bar szóból, ami feketék partját jelenti, de az arab Zayn Z'al Barr is lehet mögötte, ami pedig azt jelenti: szép ez a föld.

Egész évben nyár

Nehéz megmondani, hogy mikor érdemes Zanzibárra utazni, hiszen egész évben szuper meleg van, a téli utazók szeretik januárban, mert a legmelegebb hónapok egyike, azonban még nincs olyan nagy csapadékmennyiség, mint februárban és márciusban. Tulajdonképpen egész évben 30 fok van, tehát bármikorra is szervezzük a zanzibári vakációt, jól fogunk járni.

Ahogy fentebb írtuk, az ország 2 szigetből áll: Ungujából – itt található a főváros, Zanzibár város –, és Pembából. Ha Zanzibár városban járunk, akkor érdemes az óvárost (angol nevén Stone Town) megnézni, hiszen nem véletlenül az UNESCO Világörökség része. A városban jól érezhető, hogy az ország sokáig brit gyarmat volt, csak 1963. december 19-én lett független állam, de nem maradt sokáig így, hiszen januárban elűzték a szultánt, és Zanzibár Tanzánia része lett. Igaz, sajátos, önálló közigazgatással működik, van saját parlamentjük: 5 évre választanak elnököt és 50 parlamenti képviselőt.

Természetes patika és mesés strandok

Zanzibár híres arról, hogy gyönyörű strandjai vannak, szinte lehetetlen a legjobbakat ajánlani, mert kivétel nélkül mindegyik top kategóriás – egyszóval nem tudunk mellélőni, bármerre is indulunk a strandfelszereléssel. A két sziget nyugati oldalán fűszerültetvények és rizsföldek vannak, egyes fűszerekből ez a 2 sziget látja szinte az egész világot. Ezeket a növényeket nemcsak ételízesítőnek adják el, rengeteg gyógyszer alapanyagot és illóolajokat is előállítanak az ott termett gyógynövényekből. Olyan egzotikus fűszereket termesztenek Zanzibáron, mint a fekete bors, a szegfűszeg, a kardamom, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű vagy a gyömbér.

Ha szeretsz búvárkodni, akkor jó helyen vagy Zanzibáron, amely a világ azon kevés helyének egyike, ahol nagyon figyelnek az óceán élővilágára, óvják a tengeri élőlényeket, védik a korallzátonyokat. Létrehoztak egy Korall park nevű búvárparadicsomot, ahol megsimerhetjük a szigetet körülvevő korallzátony egyedi élővilágát. Ebben a kicsi zátonyban megtalálható a kemény korallok több mint 90%-a és összesen 370 halfaj él benne.

Zanzibáron egészen biztosan nagyon jókat fogunk enni, a zanzibári konyhát arab, perzsa és európai hatások is érték: nagyon változatos, ízletes, sok zöldséget, gyümölcsöt és halfélét esznek általában rizzsel, és ne lepődjünk meg, hogy szinte mindenben van kókusz.

Fotó: Shutterstock

Friss szerecsendió

Freddie Mercury emlékmúzeum és fűszertúra

Ha programokra vágyunk, akkor a búvárkodást semmiképp ne hagyjuk ki, de lehet menni még:

  • katamaránozni,
  • városnézésre,
  • fűszerültetvény-túrára,
  • úszhatunk teknősökkel,
  • elmehetünk Nokupendára, egy homokszigetre, ahol csak apálykor lehet strandolni, dagály idején elmerül a víz alá,
  • ellátogathatunk az egykori Börtönszigetre,
  • megnézhetjük a Freddie Mercury Múzeumot (Mercury House), ott született 1946-ban a rockénekes Farrokh Bulsara néven.

Ne zsúfoljuk tele az ott töltött napjainkat, mert kötelező kipróbálni minden egyes, fehér homokos strandot és bámulni a türkizkék óceánt a kókuszpálmák árnyékában.

Zanzibár képekben:

Fotó: Shutterstock

Freddie Mercury családjának egykori háza helyén ma múzeum áll


Fotó: Shutterstock

Emlékmű az egykori rabszolgapiac helyén, Zanzibár városban


Fotó: Shutterstock

Helyi ételek a Stone Town piacán


Fotó: Shutterstock

Nokupenda, ahol csak apály idején lehet strandolni


Fotó: Shutterstock

Az egykori Börtönsziget, ahol ma teknősökkel úszhatunk


Fotó: Shutterstock

Teknősetetés


Fotó: Shutterstock

Korall park


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock

A jellegzetes pálmafás part



AMI MÉG ÉRDEKELHET