Európa legolcsóbb wellnessközpontjai a pénztárcabarát pihenésért

Nem csak télre.

strand, medence

A spa-, illetve wellnessközpontok nem feltétlen az olcsóságukról híresek, ám Európa adottságainak köszönhetően azért akadnak olyan helyszínek is, amelyek megfizethetőek. Mutatunk pár helyet, ahol nem kell túlköltekezni magunkat, ha egy kicsit kikapcsolódnánk.


Karlovy Vary – Csehország

A Prágától nem messze fekvő Karlovy Vary nem véletlenül szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A város egyike Európa 11 nagy fürdővárosának, ráadásul a festői környék miatt már önmagában is csodás úti célnak számít. A pasztellszínű épületek között 15 fő termálforrás bújik meg, Karlovy Vary továbbá gyógyító hatású ivóvizéről is híres, amely már az 1800-as évektől kezdve vonzza a látogatókat.

Egy megfizethető alternatíváért vegyük célba a 120 évesnél is idősebb Elisabeth Baths nevű központot, ahol a legolcsóbb jegy ára 110 cseh korona, azaz nagyjából 1700 forint. A Saunia Thermal Resort is jó választás, itt például egy tetőtéri medencében pihenhetjük ki magunkat a 38 Celsius-fokos vízben – itt egy háromórás belépőjegy ára nagyjából 9200 forintnak megfelelő korona.

Ha lelkileg is kikapcsolnánk: 4 elvonulós úti cél azoknak, akik egy kis spirituális feltöltődésre vágynának

Terme Ilidža – Bosznia-Hercegovina

A Szarajevó nyugati szomszédságában található Terme Ilidža is jó választás akkor, ha nem akarunk túl sokat kiadni egy kis kényeztetésért. Az itt található termálvizeket már a római korban is kiélvezték, a falu neve is erre emlékezik, ugyanis az az „orvosság” szóra vezethető vissza.

A 15 hektáron elterülő Termalna Rivijera kültéri és beltéri medencékkel, és persze többféle kezeléssel várja a látogatókat.

Az egésznapos belépő itt 1800 forintnak megfelelő konvertibilis márkába kerül.

Vichy – Franciaország

Vichy és a fürdőkultúra régóta kéz a kézben járnak; a közép-franciaországi úti célra nem véletlenül ragadt rá egykor a „vízi városok királynője” becenév. A termálvízért pedig évről évre számos turista keresi fel a várost, ahol olyan impozáns épületekben kapcsolódhatunk ki, mint a 19. század végi átrium, az art deco stílusú Hall des Sources.

Bár Vichy a közép-kelet-európai helyszínekhez mérten kicsit drágább, a Vichy Celestins Termálfürdőben egy félnapos jegy ára 35 euró, azaz nagyjából 13 ezer forint körül alakul.

Ha inkább a tengerpartokat céloznánk be: A francia tengerpart, ami egykor népszerűbb volt, mint a Riviéra

Cieplice – Lengyelország

A Lengyelország nyugati részén, a cseh határhoz közel található Cieplice vizét évszázadok óta Közép-Európa egyik legjobbjaként tartják számon. Ez az állítás még inkább alátámasztást nyert, amikor a 19. században az akkor még amerikai nagykövet – később elnök –, John Quincy Adams is ellátogatott ide. Emiatt persze a térség hamar népszerűvé vált a felső osztály körében, a számukra kialakított infrastruktúra nagy része pedig egészen máig fennmaradt.

A figyelemre méltó építészet mellett Cieplice alacsony ásványianyag-tartalmú, fluorid-szilíciumos termálforrásokkal rendelkezik, amelyek hőmérséklete akár a 90 Celsius-fokot is elérheti.

A Cieplice Thermal Baths Resortban ráadásul egy medencékre és spa-szolgáltatásokra érvényes napijegy ára 59 zloty, tehát körülbelül 5400 forint környékén kezdődik.

Banja Gornja Trepča – Szerbia 

Ha egy igazán természetközeli kiruccanásra szeretnénk beruházni, akkor érdemes felkeresnünk a Szerbia közepén található Banja Gornja Trepčát. A település történelme nagyjából kétezer éves múltra tekint vissza, a helyi vizek pedig tele vannak nátriummal és kénnel, aminek köszönhetően gyógytornász a hidroterápiára specializálódott.

Az Atomska Banja névre hallgató gyógyászati központban egy hidromasszázsért például elég 3500 forintnak megfelelő összeget kiadnunk.

Ide főleg gyógyászati, rekreációs céllal látogatnak az emberek, de a szálloda pihenésre is megfelelő.

(Forrás: Euronews)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET