Ezt tedd, ha árva kölyökrókával találkozol az erdőben!

Nem mindegy, hogyan próbálsz segíteni a magára maradt kölyök vadállatnak.

kölyök róka
Fotó: Shutterstock

Nógrádban kirándulva találkozhatsz magára maradt vörös kisrókával, de nem mindegy, hogyan segítesz a bajba jutott állaton, mert ha nem jól cselekszel, még árthatsz is neki! Egy szakértő elárulta, mi a teendő, ha kirándulás közben elénk kerül egy éhes, elárvult kölyök.

Az utóbbi napokban több olyan hírt is olvashattunk, hogy barnamedve bocsával bóklászik a magyar erdőkben, sőt a Magyarországon kilőtt farkas is hatalmas felháborodást váltott ki, de az itthon is honos és nagy létszámú rókákról kevesebb szó esik. Az állomány szerencsére szép számú hazánkban, de ennek nem mindenki örül, hiszen igencsak megritkítja a házaknál a baromfi és nyúl létszámot. Az állattartók csapdákkal és méreggel védekeznek a vörös rókák ellen, így tavasszal rengeteg árva kölyökróka marad hátra az erdőkben. Már sok túrázó jelezte, hogy látott magára maradt kisrókát Nógrád Vármegyében, sokat visznek menhelyre is, így egy nógrádi hírportál összeszedte, mi a teendő, ha kirándulás közben találkozunk egy árvával.

Kisróka mentés helyesen

Fotó: Shutterstock

Az nagyon fiatal róka még szürkés színű

A Rókales Alapítvány vezetője, Kurunczi Norbert adott tanácsokat a nógrádi magazinnak egy podcastben arról, mit érdemes tennünk, egy kis rókabébivel, hogy ne ártsunk neki. Tavasszal rengeteg vörös kölyökróka marad szülő nélkül, hiszen a vadállatokon kívül, az orvvadászok sem kímélik a ravaszdikat.

Mi a teendő?

  • Az egészen pici, pár hetes róka még inkább szürke, mint vörös, ahogy nő, egyre vörösebb lesz a bundája. Ha nagyon kicsi a kölyök, akkor csak tejet ihat, de nem mindegy, milyet! A tehéntejet a rókakölykök nem tudják megemészteni, tehát tápszert vagy kecsketejet adjunk neki.
  • Vigyük magunkkal a kölyköt, tegyük be egy jól szellőző kartondobozba vagy, ha van, ketrecbe.
  • Minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot a rókamentőkkel, akik szakértelmükkel képesek jól gondoskodni a kölykökről, feltáplálják, féregtelenítik őket, addig vigyáznak rájuk, amíg meg nem erősödnek, majd szabadon engedik őket az erdőben.
  • A Rókales Alapítvánnyal itt veheted fel a kapcsolatot.

A kisrókák élete az állatmentőknél:

És így engedik szabadon, a feltáplált fiatal vörös rókákat:

Forrás: Nool

AMI MÉG ÉRDEKELHET