A Föld legritkább ásványa, amiből csak egyetlen darab létezik

Csodával határos az apró drágakő létezése.

egy sárga drágakő

Illusztráció - Fotó: Shutterstock

A Nemzetközi Ásványtani Társaság által elismert 6000 különböző ásvány között van egy, amelyik kilóg a sorból: a hihetetlenül ritka képződményből eddig a csodával határos módon mindössze egyetlen mintát találtak az egész bolygón.

Még ha egy ásvány a történelem valamelyik pontján csak egy helyen jön is létre, a képződmény nagyon könnyedén feldarabolódhat és szétszóródhat egy viszonylag nagy területen. Ebből következik, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy egy adott ásványból csak egyetlen ismert minta álljon rendelkezésre – pedig pontosan erről van szó a Föld legritkább ásványa, a kyawthuit esetében, írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet! Olyan növényt vehetünk jövőre, amitől 30-szor tisztább lesz a levegő a lakásban

www.instagram.com

A kyawthuitot eddig csak egyetlen drágakő formájában találták meg a mianmari Mogok közelében, a Nemzetközi Ásványtani Társaság (IMA) pedig 2015-ben ismerte el a mintát.

Bár a felfedezés előtt a tudósok már ismertek egy közel azonos összetételű szintetikus vegyületet, ez a drágakődarab mind a mai napig a kyawthuit egyetlen olyan formája, amely a természetből származik. A hihetetlenül ritka mintát jelenleg a Los Angeles megyei Természettudományi Múzeumban őrzik.

www.instagram.com

Az átlátszó, vöröses-narancsos színű példány súlya 1,61 karát, vagyis 0,3 gramm. Kémiai összetevői a bizmut, az antimon és az oxigén, és nyomokban tantált is tartalmaz. Mind a bizmut, mind az antimon viszonylag ritka fémnek számít, de azért nem kiemelkedően, hiszen jóval gyakoribbak, mint az arany vagy az ezüst. Az oxigén pedig a földkéreg legnagyobb mennyiségben előforduló eleme, így a kyawthuit ritkasága sokkal inkább a keletkezési módszerrel, mint az összetevők különlegességével függ össze.

www.instagram.com

A bizmut annyira nehéz elem, hogy a kyawthuit sűrűsége több mint nyolcszorosa a vízének és kétszerese a hozzá kissé hasonló rubinénak, ezért a drágakő még annál is apróbb, mint amit a 0,3 grammos súly sugallna. Az eddigi egyetlen elismert bizmut-antimon-oxid a nevét egyébként Dr. Kyaw Thúról, a Yangon Egyetem korábbi geológusáról kapta.

Érdekesség, hogy Mianmarban fedezték fel a világ a második legritkább ásványát, a painitet is, amiből eddig mindössze egy maréknyi drágakő került elő. Az országban található különleges állomány valószínűleg annak a nyomásnak és hőnek köszönhető, ami akkor keletkezett, amikor India körülbelül 55 millió évvel ezelőtt összeütközött Ázsiával.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET