Vizes játszóterek Budapest legszebb helyein

Forróságban is jól érezhetjük magunkat. Mutatjuk, merre induljatok!

Fotó: Getty Images

A játszóterezés egy külön műfaj a gyerekes programok között, amit ráadásul a szülők nagy része nem is kedvel, így most olyan parkokat szedtünk össze, ahol élmény lehet a "játszózás". A következő parkok kellemes helyen vannak, akár egy jó jegeskávét is elkortyolhatunk, amíg a gyerekek elpancsolnak vagy saraznak mellettünk.

Városligeti játszótér (ingyenes)

A városligeti nagy játszótér több mint 13 000 négyzetméteres, rengeteg attrakció várja a gyerekeket a totyogó korosztálytól a kamaszokig. A liget dél-keleti részén található a hatalmas park, aminek a hátsó részében van vizezős rész: vízforgató, markoló, sarazó, ráadásul elég jól árnyékolt területen, így a napszúrástól sem kell tartanunk. A játszótéren van kávézó is, ahol feltölthetjük az „energiakészletünket" és a kicsiknek is vehetünk üdítőt vagy fagyit. Mivel a ligetben most rengeteg újdonság van, még válaszhatunk is, hogy ha mindenki kijátszotta magát, a Zene Házánál lévő zenélő játszóteret teszteljük-e le pluszban vagy megnézzük az új Néprajzi Múzeumot.

Bikás park (ingyenes)

A Bikás park Újbuda gyöngyszeme, nagyon szerencsés, aki a környékén lakik és mindennap edzhet, játszhat, biciklizhet, tollasozhat vagy csak heverészhet ebben a csodás, néhány éves parkban. A Bikás parki – kalózosnak is nevezett – játszótér kicsit nagyobbaknak való, hiszen sok olyan elem van, amit a nagyobb ovisok és iskolások használnak (a KRESZ-pálya nagy kedvenc), így kisebbekkel kicsit nehezebb itt vizezni. A játszótéren lehet sarazni, van csobogó, de a mellette lévő másik játszón vannak például trambulinok, ügyességi játékok és rengeteg mászóka is. A Bikás park elég nagy, egy egész délutánt el lehet ott tölteni piknikezéssel vagy akár sportolással is, hiszen van rekortán futópálya, streetball és focipálya is. A parkban mosdót és büfét is találunk.

Olimpia park (ingyenes)

Fotó: Wikimedia

A belváros szívében, a parlament mellet található az olimpia park, ahol bár „csak" játékszökőkút és párakapu van, de a kicsik elég kreatívak, és így is remekül megoldják a sarazást a homokozóban. A mászókák és hinták mellett sportpályákat is találunk itt, sétatávra van a Margitsziget, és mivel a park közvetlenül a Duna-parton található, ott is sétálhatunk egy nagyot. A közelben több remek kávézó, pékség és étterem is működik, és mindössze öt perc sétára van a Szamos Csokimúzeum is.

Óhegy parki bányászjátszótér (ingyenes)

A kőbányai parkban két játszótér is van, de közülük csak a bányászon található vizezős, pancsolós rész. A sarazós játék fölött van árnyékoló és az egész parkban rengeteg a játék, mászóka, sőt a kis paleontológusok egy dinócsontvázat is kiáshatnak. A hatalmas közpark egésznapos elfoglaltságnak is tökéletes. A létesítmény egyébként egy kőfejtő helyén épült – innen is a játszótér tematikája. Az Óhegyen nyáron többféle program is várja az érdeklődőket, érdemes tehát a játszóterezést összekötni egy ilyen eseménnyel.

Ha strandolni is szeretnél...

Fotó: Dagály/Facebook

...akkor fizetős lehetőségek közül is választhatsz (cserében az élmény is nagyobb): a Dagály strandon és a kicsit borsosabb árú Aquaworld víziparkban is szuper kültéri vízijátszóteret hoztak létre – mindkettő alkalmas az egésznapos pancsolásra. Az Aquaworld azonban olyan szempontból verhetetlen, hogy rengeteg csúszdája van kicsiknek és nagyoknak is. A Tarzan Park szintén alkalmas arra, hogy egy forró nyári napon ott vészeljük át a napsütéses órákat, ám ez az újpesti park inkább a kicsiknek, a 10 éves kor alattiaknak izgalmas. A strandolás hátránya, hogy a vizes létesítmények környékén nincsen nagyon más program vagy látnivaló, így csak a pancsolás, ugrálás, csúszdázás és a lángosevés marad. De azért az sem rossz, nem igaz?

AMI MÉG ÉRDEKELHET