Világkonyha: Hogyan készül a tofu?

A legnépszerűbb vegán „sajt" nagyon egyszerűen elkészíthető és változatos alapanyag.

Fotó: Unsplash

A szójatúró vagy a szójababsajt önmagában, natúran nem túl ízletes fogás, azonban a semlegessége miatt nagyon jól ízesíthető, sokféleképpen elkészíthető. Nézzük, honnan ered a tofu és miből készül!

A tofu tulajdonképpen a szójatejből kicsapódó fehérje, ami kezdetben túrószerű állagú, ezt a friss növényi sajtot kinyomkodják, kipréselik belőle a nedvességet, így kapja meg a szögletes, tömör állagát. A vegánok és a vegetáriánusok legfontosabb növényi fehérjeforrása a tofu, és mivel semleges az íze és az illata, akárhogy lehet ízesíteni. A tofu Ázsiából származik, leginkább a kínai, japán, koreai és délkelet-ázsiai konyha alapélelmiszere, ennek megfelelően több fajtát is megkülönböztetnek és más-más ételt készítenek belőle.

A selymestől az erjesztettig

Fotó: Shutterstock

Ahogy már megszokhattuk, az ázsiai konyhában mindenből létezik friss és tartósított változat is, utóbbi módszer lényege, hogy erjesztéssel szinte bármeddig eltarthatóvá teszik az ételeket, így van ez a tofuval is. Nézzük, milyen fajták léteznek:

  • A legfrissebb tofufajta a lágy, krémes verzió, amit még ázsiában is kanállal esznek, a pudingra hasonlít az állaga.
  • Az eggyel szilárdabb a kemény tofu, amit vágni, kockázni lehet – ez a legelterjedtebb fajta, de ebből is van olyan, amit villával össze lehet törni és túróként lehet használni. Létezik belőle füstölt fajta, pácolva és megpirítva vagy grillezve nagyon finom.
  • A szárított tofu a szejtánhoz hasonlít, kemény, a húshoz leginkább hasonlító fajta, ezért úgy is szeletelik: apró csíkokra szelik, ez is bárhogy ízesíthető, lehet főzni és pirítani is.
  • A tartósított tofut vagy erjesztik, vagy rizsecetes-fűszeres lében, felkockázva teszik el.
  • A tofubőr (vagy tofukéreg) akkor keletkezik, amikor a szójatej tetején megjelenik a bőr (mint a tej forralásakor), ezt összegyűjtik, fűszerezik és megpirítják, hasonlít a tojásrántottához.
Tehát a tofukészítés valójában egy igazi pazarlásmentes gyártási folyamat, hiszen maradéktalanul szinte mindent felhasználnak a szójabab feldolgozása közben.

Hidegen és melegen

Fotó: Unsplash

A tofuban az a jó, hogy úgy ízesíted, ahogy szeretnéd, nem lesz idegen a tofutól. Ha ázsiai ízre vágysz, akkor pácolt be a tofukockákat terijaki szószba és szezámolajon pirítsd meg serpenyőben – saláta feltétnek és rizzsel is remek fogás. Lehet belőle curryt vagy akár pörköltet is készíteni, csak a kreativitásodon múlik, mi lesz a végeredmény... Ha a tehéntúrót szeretnéd vele helyettesíteni, bátran ízesíts: lehet belőle körözöttet vagy édes krémsajtot is keverni. Nyáron grillezéshez is szuper, mert nem olvad és esik szét a rácson, mint a zsíros sajtok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET