Világkonyha: Mi van a piros, a zöld és a sárga currypasztában?

Keleti konyha nincs currypaszta nélkül, de mi is kerül ebbe az ízbombába?

Fotó: Shutterstock

A világ legízletesebb és legcsípősebb ételei közé tartoznak a curryraguk, erősségük ellenére (vagy éppen ezért) az egész világon nagyon népszerűek. Nézzük, mi kerül a currypasztába és milyen fajták vannak!

A keleti konyha az ízek kiegyensúlyozására használja a csípőset: minden ételbe kerül édes, sós, savanyú és csípős – ennek a végeredménye lesz az umami ízhatás. Az sem mindegy, milyen alapanyagokat használnak, hiszen egyes zöldségeket mással fűszereznek mint másokat, hogy az alapanyagok kiemeljék egymás ízét. Az egyik legnagyobb turistacsalogató Délkelet-Ázsiában a thai curry, amelyből létezik piros és zöld, más-más erősségű ízekkel. A vörös curry brutális, nagyon erős, testes, míg a zöld enyhébb, simogatóbb az íze, de otthon egyiket sem könnyű utánozni, még akkor sem, ha viszel haza magaddal egy üveg currypasztát a nyaralásból vagy otthon kevered ki magadnak.

Milyen curryk léteznek?

Fotó: Shutterstock

Thai zöld curry


  • Zöld curry: ehhez a raguhoz zöld csilit, bazsalikomot, koriandert és lime levelet használnak.
  • Vörös curry: más-más zöldségekkel készül, de egy dolog azonos mindegyikben; 20 darab csilit főznek bele, kerül még bele mogyoróhagyma, fokhagyma, galangal, citromfű, kömény, koriander, zöld bors, só, rákpaszta, lime.
  • Sárga curry: ugyanolyan, mint a zöld curry, csak nagyon sok kurkuma kerül bele, itt Európában ez a leggyakoribb keverék.
A pasztát mozsárban vagy robotgépben is megőrőlhetjük, kis üvegbe zárva pedig sokáig eláll, nagyon kevés is elég belőle a raguk ízesítéséhez, de húspácba is keverhetjük. Ha nem akarunk bajlódni vele, akkor készen is nagyon jó pasztákat lehet venni keleti boltokban, ha pedig még ennél is egyszerűbb megoldást keresünk, akkor vegyünk curryport, amit „feloldunk" egy kis olajban.

Ázsia univerzális fűszermixe

A curry nem csak egy ragu lehet, sok helyen leveseket is ízesítenek a pasztával, például a thai tom yum levesbe is curryt tesznek, a végeredmény pedig egy igazi ízbomba. Az indiai curry egy kicsit más, annak egy kurkumás, nagyon csípős alapja van, de ők is használják húsos és zöldséges ételekhez is. Ha friss currypasztát készítesz otthon, akkor tedd kis, zárható üvegben a hűtőbe és 2-3 hét alatt használd el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET