5 világhírű festmény, amiről nem vették észre, hogy fejjel lefelé állították ki

Rob Stothard/Getty Images

Elsőre nem tűnik nagy feladatnak egy festményt a megfelelő irányba felakasztani, de a történelemben számos példát találunk rá, amikor ez mégis megtörtént. Az IN segítségével összegyűjtöttünk néhány híres esetet, amelyek közül több alkotás is évtizedekig lógott fordítva a falon.

Piet Mondrian: New York City I. (1942)

Mikor fedezték fel a hibát? 2022

Egy évvel Mondrian halála után, 1945-ben a New York-i Modern Művészeti Múzeumban (MoMA) állították ki a festményt, és mint később kiderült, rosszul.

A tévedést csak 75 évvel később vette észre Susanne Meyer-Büser német kurátor, aki a művet 1980-ban megvásárló düsseldorfi múzeumban, a Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen-ben dolgozik. A szakértő összevetette a festményt egy 1944-es archív fotóval, amelyen az látszott, hogy a kép fordítva van elhelyezve Mondrian műtermében egy festőállványon.

Érdekesség, hogy a festményhez azóta sem nyúltak hozzá, hogy ne sérüljön, így a látogatók azóta is a fordítva felhelyezett képet tekinthetik meg.

Olvasd el ezt is! Hosszúlépés.járunk? – Séta a történelmi pesti zsidónegyedben

Henri Matisse: A csónak (Le Bateau, 1953)

Mikor fedezték fel a hibát? 1961

Amikor a papírkivágást bemutatták a MoMA új kiállításán, a Matisse utolsó művei: Large Cut Gouache című kiállításon, senkinek sem tűnt fel azonnal, hogy valami nincs rendben a csupán néhány körvonalat és formát használó, egy vitorláshajót és annak tükörképét ábrázoló alkotással.

47 nappal később viszont Genevieve Habert, egy meglepően figyelmes Wall Street-i tőzsdeügynök a harmadik látogatásakor meggyőződött arról, hogy a művet felfelé kell fordítani.

„Nem tudod, mi van fent, és nem tudod, mi van lent, és mi sem tudjuk”

– mondta neki állítólag egy őr.

A kiállítás katalógusa azonban alátámasztotta a gyanúját, és a nő a New York Times-nak is elmesélte a történetet. Mire a MoMA kiállítási igazgatója is beleegyezett az intézkedésbe, a kiállítás már bezárt.

Paul Gauguin: Breton falu hó alatt (1894)

Wikimedia Commons/Autour de l'impressionnisme

Mikor fedezték fel a hibát? 1903

Victor Segalen francia író és néprajzkutató, Paul Gauguin művészetének követője Tahitire utazott, hogy találkozzon a művésszel, de nem sokkal annak 1903-ban bekövetkezett halála után érkezett meg.

A szigeten árverést tartottak Gauguin személyes tárgyaiból, a tételek között pedig szerepelt egy furcsa festmény, amely a Niagara-vízesés nevet kapta. Saját elmondása szerint Segalen szűkös összegért megvásárolta a művet, és azonnal megfordította, ekkor a kompozíciónak hirtelen értelme lett, hiszen a hóba burkolt francia Breton falut ábrázolta.

A mű jelenleg a párizsi Musée d’Orsay-ben látható.

Ez is érdekelhet: 6 letehetetlen utazós könyv karácsonyra, ha meglepnénk világjáró szeretteinket

Mark Rothko, Black on Maroon (1958)

Fotó: Rob Stothard/Getty Images

Mikor fedezték fel a hibát? 1979/1987

Sokáig kérdés volt, hogyan kell felakasztani a festménypárt, hiszen Rothko eredeti szándéka nem volt ismert. Az alkotások a New York-i Seagram Buildingben található Four Seasons étterem számára készültek, végül a festő a londoni Tate Britain-nek ajándékozta őket.

Amikor 1970-ben megérkezett a múzeumba, a festménypért úgy állították ki, hogy a középső bordó csíkok vízszintesen futottak, hogy tükrözzék azt, ahogyan Rothko a vászon hátoldalát aláírta. Ezt 1979-ben függőlegesre cserélték, majd 1987-ben visszatértek az első verzióhoz.

Végül ismét függőlegesre állították őket, és azóta is így láthatóak.

Ne hagyd ki! Az elnéptelenedő dél-olasz régió, ahol milliókat fizetnek, ha odaköltözünk

Van Gogh: Fű és pillangók (Long Grass and Butterflies, 1890)

Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Mikor fedezték fel a hibát? 1965

Van Gogh 1890-es elmegyógyintézetben töltött tartózkodása alatt készült festményére egy 15 éves diáklány figyelt fel, aki kiszúrta, hogy a képet véletlenül fejjel lefelé állították ki: a lány az alkotást ábrázoló képeslappal bizonyította igazát.

Mint később kiderült, a művet valóban fejjel lefelé akasztották fel, miután fényképezés céljából eltávolították, de a tinédzser éles szemének köszönhetően mindössze tizenöt percig lógott rosszul a falon a kép.

AMI MÉG ÉRDEKELHET