Ez a világ leghosszabb gyalog megtehető útja

22 ezer kilométeres a táv és 4500 óra alatt teljesíthető.

Fotó: Shutterstock

Megmutattuk már a leghosszabb ősi, kereskedelmi útvonalakat, néhány közülük elképesztően hosszú, több ezer kilométeres volt, de amit most mutatunk, még sokkal nagyobb távolság, viszont ha valaki teljesítené, akkor egészen elképesztő tájakon haladna át.

A világ leghosszabb gyalogútja Fokvárosból (Dél-Afrika) Magadanba (Oroszország) vezet – ez a táv 22 387 kilométer hosszú, összehasonlításképp, a Selyemút 6400 kilométeres. És hogy mennyi időbe telne megtenni csak gyalog ezt a rekord távú túrát? 4492 órába, ami 187 nap megállás nélküli gyaloglást, vagy 561 nap napi 8 óra menetelést jelent. Az útvonal 17 országon, hat időzónán és az év minden évszakában áthalad, és egyszer sem kell hajóra, repülőre szállni, mert vagy szárazföldön vagy hídon kell áthaladni.

Mit tudunk Magadanról, ami az út kiinduló vagy végpontja?

Magadan Oroszország távol-keleti részén található hatalmas kikötőváros, amely az Ohotszki-tenger északi partján terül el. Az öblöt, ahol a kikötő is van, magas, néhol 1500 méter magas hegyek veszik körül, tehát egy szélvédett hely, ahol egy 100 ezres lakosság él. A magadaniaknak nincs könnyű élete, hiszen a legmelegebb hónapban, júliusban is csak 11 fok a középhőmérséklet. Januárban -18 fok az átlagos középhőmérséklet és 6 órán át van csak világos naponta. A júniusi fehér éjszakákon, ahogy például Szentpéterváron is, az égbolt világos marad egész nap, tehát az ottaniaknak ilyen szélsőségekkel kell megküzdeni. De ha mégis egyszer rávennéd magadat, hogy megteszed ezt a giga hosszúságú utat, akkor ez a város érdekes kiindulópont vagy végcél lehet, bár lehet, hogy érdemes nyárra, a fehér éjszakákra időzíteni az érkezésedet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET