Via ferrata vasakaratú túrázóknak

Kihívások olyanoknak, akiknek nem elég egy izgalmas erdei útvonal, hanem még több adrenalin kell.

Fotó: Unsplash

Kaland, romantika és komoly erőpróba – lenyűgöző természeti környezetben. Ezek teszik annyira népszerűvé a kapaszkodókkal, létrákkal felszerelt via ferrata hegyi ösvényeket.

A via ferrata olasz kifejezés, magyar jelentése: vasalt út. A vasalt utak olyan mászóösvények, amelyeken falhoz rögzített acélkötelek, sodronyok segítik az előrehaladást. Az ausztriai Dachstein-gleccseren 1843-ban létrehozott Super Ferrata és a legmagasabb ausztriai csúcson, a Grossglockneren néhány évvel később kialakított vasalt út volt a két első fecske. Manapság egész Európában újabb és újabb utakat alakítanak ki, melynek a hátterében a műfaj egyre növekvő népszerűsége is állhat. Mielőtt azonban belevágnánk a kalandba, tudatosítanunk kell, hogy a ferraták csak saját felelősségre használhatók. Éppen ezért érdemes mindig legalább kettesével mászni, figyelni az időjárás-előrejelzést, és főleg nem elindulni megfelelő felszerelés – beülő, sisak és biztosítóeszköz – nélkül. Ha pedig nincs még ilyen via ferrata szettünk, több helyen bérelhetünk is, amíg eldöntjük, rendszeres vasalt út látogató lesz-e belőlünk.

Fotó: Getty Images

Via ferrata

Ne értékeljük túl képességeinket, tartsuk mindig szem előtt a biztonságos mászás alapszabályait és gondoskodjunk megfelelő felszerelésről!

Körmöcbányai különlegesség

Az elmúlt évek szlovákiai büszkesége a Körmöcbánya melletti Skalkán kialakított Kémény elnevezésű vasalt út, amely tavaly júniusban újabb látványossággal, Közép-Európa leghosszabb kötélhídjával bővült, a csaknem 80 méter hosszú híd kijáratánál pedig egy 37 méter magasan lévő kötélháló is elhelyeztek. A ferratának több útvonala is van, a Kihívás elnevezésű vasalt út a legtapasztaltabb mászóké, ez egyszersmind a legkeményebb, E nehézségi fokú ferrata Szlovákiában. A vasalt utakat A-tól E-ig jelölik nehézségük foka szerint, az A a legkönnyebben teljesíthető, míg az E a legnehezebbnek számító útvonal. Ez utóbbi már sziklaáthajlásokat is tartalmaz, kitettebb részeken halad át, és komolyabb sziklamászó tudás nélkül nem javasolt nekivágni.

Fontos: a ferrata ingyenes, a kötelező felszerelés nélkül azonban az ösvény használata tilos.

A Skalka via ferrata nehézségi szintjéről mutatunk egy videót:

youtu.be

Via Ferrata Skalka pri Kremnici LANOVÝ MOST - DJI mavic pro 2 , GH5 , gopro

Triglav mindenkinek

Fotó: Unsplash

Triglav

A tapasztaltabb turistáknak, akik végigmásztak már néhány vasalt utat, Szlovénia legmagasabb csúcsa, a Júliai-Alpokban található, 2864 méter magas Triglav ideális választás lehet. A csúcsra több, különböző nehézségű út vezet fel. A legnehezebbnek a kétnapos túrát magában foglaló Bamberg-út számít. A csúcsról nyíló kilátás azonban minden fáradságot megér: délre a tenger csillogásában, északra pedig a Keleti-Alpok gleccsereinek ragyogásában gyönyörködhet aki leküzdi a jelentős szintemelkedés.

Hova menj még? Kellemes úti cél lehet még a Bledi-tó és a település híres vára.

Történelmi séta a Dolomitokban

Fotó: Getty Images

Dolomitok

A 3343 méter magas Marmolada az olaszországi Dolomitok legmagasabb csúcsa, mely a Bergamo tartományban található San Pellegrino-völgy felett vezető, nem túl nehéz ferrata, az Alpa Via Bepi Zac megmászása során csodálható meg talán a legjobban. A Costa Bella-gerincre vezető utat több száz katonai kaverna szegélyezi. Ezek az első világháború idején a sziklákba vájt üregek voltak hivatottak fedezéket biztosítani a katonáknak. A nagyjából hatórás túra teljesítése így képzeletbeli történelmi kalandozás is, 1915 és 1917 között ugyanis e táj minden négyzetméterért kemény harcok folytak. A vasalt utakat is ekkor alakították ki, hogy a nehezen megközelíthető terepen megkönnyítsék a katonai manővereket.

Tudtad? A San Pellegrino egy híres ásványvízmárka is, palackozóüzeme a közeli San Pellegrino Terme településen található.

La Gittaz függőhídja

Fotó: Instagram

A Savoyai-Alpokban, a Lac de la Gittaz közelében található Le Roc Du Vent elnevezésű, C/D nehézségi fokú vasalt út csodálatos panorámát kínál. A ferrata legnagyobb látványosságának egy nagy szakadék fölött átnyúló függőhíd számít, így már enyhébb tériszonnyal sem javasolt nekivágni. A teljes útvonal 850 méter hosszú, és nagyjából négy óra alatt teljesíthető. Az alagúttal induló, négy szakaszból álló ferrata, valamennyi erősebb mászó-kapaszkodó szakasza után lehetőség van pihenésre. A túrázó külön jutalma a Mount Blanc-ra nyíló kilátás.

Ezt nézd meg még! A Mt. Blanc-on kívül az út során négy másik négyezres alpesi csúcsot is megcsodálhatunk a távolból.

AMI MÉG ÉRDEKELHET