Kapaszkodj! – Via ferrata útvonalak Magyaroszágon

Egy kis „kapaszkodó" azoknak, akik már nagyon szeretnének hegyet mászni, de külföldön még nem lehet.

via ferrata
Fotó: Unsplash

A "kapaszkodj!" hasznos intelem azok számára, akik megismerkednének a via ferratával, vagyis a vasalt utakon való kirándulással. Több mint túrázás, de még nem igazi sziklamászás – egy kis adrenalinfröccs a hétvégi csavargásokhoz.

A via ferrata olasz eredetű kifejezés, magyarul vasalt utat, mászóösvényt jelent. Olyan hegyi utakat jelölnek így, amelyeken különböző stabilan telepített kábelek, láncok, vaslétrák, lépcsők teszik lehetővé a biztonságos áthaladást. Így, bár a terep – adottságaiból fakadóan – alapvetően képzett hegymászótudást igényelne, ezen segítséggel „földi halandók" számára is élvezetes lehet. A via ferrata túrák nagy részéhez azonban még így is megfelelő fizikum és felszerelés szükséges, és csak annak érdemes elindulnia, akinek van némi gyakorlata a túrázásban. Nem árt továbbá, ha az illető nagy szintkülönbségek láttán sem szenved tériszonytól, hiszen a túrázók ugyan felcsatolják magukat a rögzített vasakhoz, ami viszonylagos védelmet nyújt, de elengedhetetlen, hogy képesek legyenek magabiztosan közlekedni nehéz terepviszonyok között, akár komolyabb mélységgel a lábuk alatt is. Ha pedig megvolt a hazai bemelegítés, érdemes ellátogatni a közeli országok gyönyörű helyszíneire is, hiszen Ausztriában, Szlovákiában és Olaszországban is számos útvonal közül válogathatunk az Alpoktól a Garda-tóig.

Nehézségi szintek

A via ferrata útvonalak nehézségi szintjeit egy A-tól E-ig terjedő skálán jelzik, ahol a minősítést mindig a jelölt szakasz legnehezebb pontja határozza meg.


  • A (könnyű): sétaútvonal, klasszikus felszerelés nem szükséges hozzá, a Pilisben található Rám-szakadék is ide tartozik.
  • B (közepesen nehéz): alkalmanként mászást igényel, felszerelés már jól jöhet, gyakorlásra tökéletes.
  • C (nehéz): gyakoriak a meredek falak, így fárasztó, de aki ezt képes teljesíteni, annak érdemes folytatnia a via ferrata túrákat.
  • D (nagyon nehéz): itt gyakran függőleges sziklafalakon kell mászni, ajánlatos mászócipőt is magunkkal vinni, gyakorlat szükséges hozzá.
  • E (extrém): nagy technikai tudást igénylő terep, pl. sziklaáthajlásokkal, komoly gyakorlat és erőnlét szükséges.

Kötelező felszerelés

  • Mászóbeülő, két önzáró karabiner egy fékezőeszközzel
  • Sisak
  • Túrabakancs
  • Érdemes vinni: motoros- vagy vitorláskesztyű
  • Ez a felszerelési szint 2–3 ezer forintért bérelhető.

Tatabánya

Fotó: Tassy Márk / Magyar Természetjáró Szövetség

A település a Vértes és a Gerecse törésvonalában helyezkedik el, Budapesttől 60 kilométerre, így a könnyű megközelíthetőség miatt az itt található útvonalak nagyon népszerűek. A nehézségi szinteket tekintve is többféle útvonalat is kínálnak az érdeklődőknek, de inkább haladóknak való terep. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy gyermekeknek (150 cm-es magasságtól) csak a C nehézségi szint ajánlható. Azonban az Öt vezér út sportosabb családoknak nem okozhat gondot a maga 260 méteres hosszával, ami legfeljebb másfél óra alatt végigjárható, és még a kezdők kedvét sem fogja elvenni. Az útvonalon kívül érdemes figyelni a természeti kincseket rejtő tájra is. A gyakorlottabbak a Turul, a Kata vagy a Hét vezér utat is kipróbálhatják, ám ezek már jóval nehezebbek, még ha a szintkülönbség itt is 100 méter alatt marad.

Nehézségi szint: C, D, E
Hossz: max. 300 méter

Csesznek

Fotó: Vasalt Utak

A Bakonyban fekvő község a Dunántúl egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Itt valóban minden túrázó megtalálhatja az ideális útvonalakat, hiszen a „Futrinka ucca" (nem elírás) a B nehézségi szinttel még akár enyhébb tériszonnyal és gyerekkel is könnyedén teljesíthető, míg a Tálos Zoltán Emlékutat csak profiknak ajánlják, hiszen 70 méteres hossza mellett a szintemelkedése 45 méter, így extrém nehéznek minősíthető. De itt van az Ostromlók útja, az első magyarországi via ferrata útvonal, amelynek különlegessége, hogy a C nehézségi szintű akadályokkal már az első öt méteren meg kell küzdeniük a túrázóknak. A Várpanoráma út pedig nevéhez hűen gyönyörű kilátást biztosít a Cseszneki várra – persze csak akkor, ha végigjárjuk a 180 méteres pályát, amelyet helyenként csúszós kövek és néhány meredekebb rész tesz nehéz, D szintű pályává.

Nehézségi szint: B, C, D, E
Hossz: max. 180 méter

Cuha-völgy

Fotó: Vasalt Utak

Csesznekhez nagyon közel, a Bakonyban található a kezdőknek is ideális Bucsek Henrik Emlékút, a jelenlegi leghosszabb hazai via ferrata útvonal (350 m), amely nevét a magyarországi hegymászás jelentős alakjáról kapta. Gyönyörű tájon vezet át, az élővilág zavartalanságát pedig azzal igyekeznek fenntartani, hogy költési időszakban, február közepétől július közepéig az útvonal felső része nem mászható. Külön előnye azonban, hogy akár háromnegyed óra alatt is teljesíthető. Ugyanitt a profi via ferrata túrázók is találhatnak érdekességeket, hiszen az Ariadné fonala útvonalon változatos környezetben, sziklák között próbálhatják ki magukat, de ez a vasalt út csak edzett és technikai tudással is rendelkező túrázóknak ajánlott.


Nehézségi szint: C, D, E
Hossz: max. 350 méter

Sárospatak

Fotó: Vasalt Utak

A Megyer-hegyi tengerszemnél található útvonal a negyedik hazai via ferrata pálya, amelyet kiépítése során többen kifogásolták, mondván: megváltoztatja a tájképet. A hat különböző, több nehézségi fokozattal is rendelkező pálya különlegessége, hogy a túrázók a víztükör felett mászhatják meg a Zempléni-hegység legszebb sziklafalait.

Nehézségi szint: C, D, E
Hossz: 25-200 méter

Mielőtt azonban bárki nekivágna egy via ferrata útvonalnak, fontos tudni, hogy első alkalommal csak túravezetővel lehet elindulni, és nélkülözhetetlen az is, hogy előtte elsajátítsuk a felszerelések helyes használatát! Ha segítség kell az induláshoz, itt például érdemes szétnézni: vasaltutak.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET