Apró hibák vezetés közben, amiért büntet a rendőr

Te mennyire ismered a KRESZ-szabályokat és tartod be azokat?

Fotó: Shutterstock

Minden évben szeptemberben van a Focus on the Road elnevezésű fokozott útellenőrzési kampány Magyarországon, amiből kiderült, sok autós nem minden közlekedési szabállyal van pontosan tisztában. Vagy tisztában vannak vele, de nem tartják be azokat... Mutatjuk, melyek a leggyakoribb szabálysértések!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) által rendezett éves ellenőrzés szeptember 16. és 22. között zajlott hazánkban is, ahogy minden tagországban. Az ellenőrzés olyan szabálytalanságokra koncentrál, amelyek elvonják a vezetők figyelmét autózás közben.

„Fontos üzenet"

Fotó: Facebook/kreszvaltozas.hu

„A rendőrség Magyarország egész területén elsősorban a menet közbeni mobiltelefon használatot ellenőrzi, de nagy hangsúlyt kap a személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával veszélyeztető egyéb cselekmények, mint például a jármű vezetőjének menet közben bármilyen elektronikai eszköz működtetésének, ilyen eszközön képi vagy szöveges adatok megtekintésének felderítése is" – írja a rendőrség a police.hu oldalon.

Melyek ezek a figyelmet elvonó tevékenységek, amelyek veszélyesek és amit a rendőrök büntetnek is az ellenőrzés során? A Magyar Rendőrség kreszvaltozas.hu oldalán a következő adatok jelentek meg az idei mérésről:

  • 15737 autósból 4779 szabálytalankodott, tehát az egy hetes fokozott közúti ellenőrzésen megállított járművek sofőrjeinek a 30%-a tett olyat az autóban, amit a KRESZ tilt.
  • Nem vezetési adat, de fontos megemlíteni, hogy mellékhatásként az ellenőrző rendőrök 58 bűncselekményt is felderítettek és elfogtak 23 körözött bűnözőt.
  • Összesen 521 autóst kaptak rajta kézben tartott mobil használaton, a legtöbb telefonáló autós Budpesten bukott le.
  • A rendőrök igyekeztek más figyelemelterelő tevékenységeket találni, de ezeknél a „rajtakapás” nem egyszerű, a bizonyítás még nehezebb. 28 sofőr végzett vezetés közben egyéb figyelemelterelő tevékenységet (például használt fej-, vagy fülhallgatót mindkét fülén/fülében, vagy kezelte a navigációs eszközt).
  • 2132-en nem viseltek biztonsági övet.
  • 12 sofőr evett vagy ivott vezetés közben.
  • További 2098 sofőr is büntetést kapott mindenféle szabálytalanságért: gyorshajtás, elsőbbségi szabályok, szabálytalan kanyarodás és hasonló vétségek miatt.
Az ellenőrzés célja a megelőzés, ugyanis rengeteg baleset megelőzhető lenne, ha a sofőrök betartanák a legalapvetőbb vezetésbiztonsági szabályt, és vezetés közben valóban csak az útra és a kormányzásra koncentrálnának!


AMI MÉG ÉRDEKELHET