3 gyönyörű, de életveszélyes útszakasz, amit télen kerülni kell

A hosszas, látványos tájak mellett húzódó autóutak kétségkívül nagy élmények, ám vannak olyan helyek a világon, ahol érdemes az átlagosnál is jobban résen lenni. Az egyik legveszélyesebb úton például a vezetőknek gyakran az autóban kell tölteniük az éjszakát, de a természet sem mindig kedvez az utazóknak.


A Stress Free Car Rental autókölcsönzéssel foglalkozó cég összeállított egy listát azokról az utakról, melyek bár hosszukból adódóan tökéletesek lennének egy körutazásra, leginkább veszélyességük miatt ismertek – télen ráadásul még inkább kockázatos bevállalni a közlekedést rajtuk az időjárás viszontagságai miatt.

„Arra biztatjuk a vezetőket, hogy télen lehetőleg kerüljék ezeket az utakat. Ha mégis muszáj lenne végigmenni rajtuk, akkor extra óvatossággal vezessenek, illetve legyenek különösen körültekintőek”

– javasolja John Charnock, a cég vezérigazgatója az Express cikkében.

Ezt olvastad már? Lehet, hogy Európa legijesztőbb szerpentinje, de a látvány mindenért kárpótol

Zoji La hágó – India

Getty Images

India legveszélyesebb hegyi útja, a Zoji La hágó 443 kilométeren húzódik a Himalája nyugati oldalán. Az autópályarendszer részét képező út Srinagar és Leh városait köti össze, emiatt általában igen nagy forgalmat bonyolít le. A Zoji la hágó a széllökések és a hóesés miatt telente szinte járhatatlan, legalábbis borzasztóan veszélyes. A bejelentett esetek alapján évente legalább 11 ember veszíti életét a hágónál, de ez a szám a valóságban valószínűleg jóval nagyobb.

Vannak persze biztonságosabbak is: 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

Coquihalla autópálya – Kanada

Shutterstock

A Brit-Kolumbia régiójában található 186 kilométer hosszú autópálya az egyik legveszélyesebb útnak számít Észak-Amerikában.

A hegyvonulatok között áthaladó pálya telente ráadásul jeges, csúszós lesz, mivoltából adódóan pedig a szakasz tele van emelkedőkkel és lejtőkkel. Ebben az időszakban a halálesetek száma több százra ugrik, ami nagyjából tizenöt-hússzorosa egy átlagos hónaphoz képest. A balesetek miatt sokszor megesik, hogy le kell zárni az utat, ilyenkor az autósoknak kell eldönteniük, hogy hol szeretnék tölteni az éjszakát.

Bolíviában is létezik egy útszakasz, amire már csak „a halál útjaként” hivatkoznak: A világ legveszélyesebb útja, mely évente 200 áldozatot követel

Snake Pass – Egyesült Királyság 

A Sheffield és Machester városait összekötő Snake Pass (fordításban: Kígyó-hágó) az Egyesült-Királyság egyik legveszélyesebb útjának számít. A Pennine-hegységben kanyargó utat a zuhogó eső és a téli hideg is megviseli, éppen ezért a hatóságok gyakran inkább le is zárják. A szakaszon több tucat baleset történik évente.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET