A 106 kilométer hosszú autóút, ahol egy hiba is végzetes lehet

A török D915 az egyik legveszélyesebb autóút a világon.

Törökország északkeleti részén, a Fekete-tenger közelében tekereg a D915-ös autóút, ami magasságából adódóan, valamint éles kanyarjai miatt a világ egyik legveszélyesebb pályájának számít.


A teljes, 179 kilométer hosszú autóút a délebbi Askale és a Fekete-tenger partján fekvő Of között húzódik, ennek a legrizikósabb része a 106 kilométert felölelő, Derebasi-kanyarok néven emlegetett kacskaringós szakasz.

Vannak azért biztonságosabb lehetőségek is: 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

A 13 hajtűkanyarból álló szakasz ráadásul elég meredek pályán fekszik: a Soğanlı-hegyet érintő rész emelkedése néhol a 17 százalékot is eléri, és legmagasabb pontja pedig kétezer méter fölé viszi az utazókat.

A Travel Magazine cikke szerint az utat még 1916-ban építették meg, amikor is az oroszok elfoglalták a közelben található Trabzon városát. Az oroszok ekkor több vonakodó helyit utasítottak a 106 kilométeres szakasz megépítésére, melyet végül kétkezi munkával húztak fel. Míg az út eleje és a vége aszfaltozott, addig a középső szakaszokon nincs ilyen szerencséjük az arrajáróknak.

Mondani sem kell, hogy rengeteg autóval utazó szenvedett már balesetet a környéken, emiatt sokan inkább kisebb járművekkel, például kerékpárral vagy motorral vágnak neki a magaslatoknak.

A vezetés szerelmeseinek Izlandra is megéri ellátogatni: Két sáv, ezer táj: Európa legmenőbb autóútja csupán egy országon halad át

Míg az adrenalinfüggő turisták éppen a veszélyessége miatt látogatják a D915-öt, addig a helyieknek a szakasz egy fontos összeköttetést jelent a tengerpart és a belföld között. Ugyanakkor zordabb időben, ha nem is lehetetlen, de különösen veszélyes keresztülmenni rajta, így október vége és június eleje között a szakaszt gyakran egy az egyben lezárják.

A földutaknak az esőzés sem tesz jót, hiszen ilyenkor a sár miatt rendkívül csúszóssá válnak, de a köd is nagyon meg tudja nehezíteni a közlekedést.

Mindenesetre az is biztos, hogy az útról elképesztő látvány nyílik a vállalkozó szellemű sofőrök elé.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET