Vertikális kertekre épül a csúcsgasztronómia?

Új trend a legjobb minőségű alapanyagok ilyesfajta beszerzése és megtermelése.

Fotó: Shutterstock

Mi is az a vertikális farm? Miért folyamodnak ehhez a módszerhez a tömegtermelésben? Ez lesz az új trend, ha minőségi élelmiszert szeretnénk termelni és enni? Mindenre választ adunk!

A vertikális kertek és farmok egyre népszerűbbek, hiszen ma már senki sem bízik a vegyszerezett, termőföldeken megtermett vagy génkezelt termésekben, gabonákban, sokan már a biogazdálkodásokban beszerzetett termékekkel kapcsolatban is szkeptikusak, így új agrármódszerekre volt szükség. Erre ad megoldást a vertikális kert, amelyben kis helyen, akár föld alatti pincében vagy raktárhelyiségben, plafonig érő polcokon, tömött sorokban termeszthetünk zöldségeket.

Saját saláta a luxus repülőn

Az Emirates légitársaság utasai idén nyáron már megkóstolhatták a cég saját termesztésű élelmiszereit. A Bustanica nevet viselő dubaji vertikális farmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek, és több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg. A hatalmas növényvédőszer- és gyomirtószer-mentes kertben egyszerre 1 millió palánta növekszik, és keringetett vízzel locsolnak. Hogy mit keringetnek vissza? Amikor a locsolóvíz elpárolog, visszanyerik és újrahasznosítják, így évente 250 millió liter vizet takarítanak meg a hagyományos gazdálkodással összehasonlítva.

Csúcstechnológia a kertben

Fotó: Emirates

A vertikális kerteket csúcstechnológiával, mesterséges intelligenciával működtetik, de a rendszer szakértők alakították ki és ők is ellenőrzik. A hipermodern vertikális farmon nevelt zöldségeket hamarosan nemcsak a repülőkön ehetjük, hanem a dubaji szupermarketekben is elérhető lesz, és kibővítik majd a termesztett élelmiszerek kínálatát, gyökérzöldségek és gyümölcsök is elérhetőek lesznek. Ez a befektetés 40 millió dollárból jött létre, és folyamatosan fejlesztik.

Kicsiben is működik

A svéd fotóművészeti múzeum, a Fotografiska éttermében is a helyben, vertikális kertben termesztett, saját növényeket kínálják. Az inkubátortechnológiával, kicsi helyen termesztett zöldségek rögtön a kiállítótér mellett láthatóak. A stockholmi múzeum saláta- és fűszernövény-termesztő helyiségében saját szemünkkel is megnézhetjük, hogyan teremnek a felszolgált élelmiszerek. Az elektroszenzoros, UV-fényes technológiát már évek óta használják a világ különböző pontjain, de az utóbbi 2 évben létesítettek akkora farmokat, amelyekkel már jelentős mennyiségű zöldséget lehet termeszteni.

Hazai sikerek

Magyarországon a Tungsram vállalat is kísérletezik 2021 tavasza óta egy nagy vertikális farmmal – ezzel egyébként megépítették Közép-Európa legnagyobb vertikális kertjét. A vertikális farmok kialakítása azért is vált sürgetővé, mert a globális élelmiszer-kereskedelem nagyon pazarló és környezetszennyező, a lokálisan termesztett zöldségeké a jövő, de sok tapasztalat hiányzik még ahhoz, hogy ez ipari mennyiségben is megvalósuljon. Egyelőre kis mennyiségben, szűk körben elérhetőek az így termelt zöldségek, de sok ország mezőgazdasági reformjaiban szerepel fő helyen ez a termelési módszer.

AMI MÉG ÉRDEKELHET