Békés és hosszú nyugdíjaskorra számíthatnak a „munka nélkül maradt” medvék Veresegyházon

Veresegyházi Medveotthon
Fotó: Drive magazin/Tokaji Balázs

30 medve, 12 oroszlán, közel 40 farkas, hiúzok, szarvasok, nyuszik és hatalmas varjak – ez a pompás kis kompánia várja mindazokat, akik a Veresegyházi Medveotthonba látogatnak. Zsiák Norberttel, a medveotthon üzemeltetési vezetőjével beszélgettünk a medvékről és a parkról, amely Európa egyetlen helye, ahol boldog nyugdíjas éveket biztosítanak az állatkertekből, cirkuszokból, vagy egyéb helyekről befogott mackóknak.

Az első 8 medve 1998-ban került a ma már állatkerti minősítést viselő Medveotthon területére a Mafilm régi, gödöllői telephelyéről. A medvék a rendszerváltás idején már „munka nélkül maradtak”, a Veresegyházi Önkormányzat és az Állatvédő Világszervezet (WSPA) közös összefogásával készítették elő számukra a terepet, ahol nyugodt körülmények között tölthetik napjaikat.

Átlagosan 30-35 évig él egy medve az otthonban, jóval tovább, mint saját természetes életterükben, a vadonban ugyanis csupán 10-15 évig élnek, a Medveotthonnak azonban felvállalt célja, hogy minél hosszabb és kiegyensúlyozottabb életet biztosítsanak az általában nehéz körülmények közül érkező állatoknak.

Fotó: Drive magazin/Tokaji Balázs

Európa minden részéről, de hazai állatkertekből is érkeznek ide állatok, a létszám folyamatosan változik, hiszen ez Közép-Európa egyetlen kimondottan medvék befogadására szakosodott állatkertje. Zsiák Norberttől megtudtuk, hogy bár van néhány kisebb intézmény hasonló célkitűzéssel, jelenleg mégis közel 200 olyan medvéről tudnak Európában, amelyeket el kellene helyezni, hogy jobb körülmények között élhessenek.

A medvék mellé az évek során farkasok is kerültek egy külön kifutóba, de ma már szarvasoknak, hiúzoknak és 12 oroszlánnak is otthont ad a Medveotthon, ami az év 363 napján – december 25-e és január elseje a két szünnap – várja a látogatókat.

Fotó: Drive magazin/Tokaji Balázs

Zsiák Norbert – vagy ahogy mindenki ismeri, Berti – szerint a medvékbe könnyű volt beleszeretni, pedig ő maga nem állatok között nőtt fel. Mára már teljesen magával ragadta ez az életforma, olyannyira, hogy az otthon területén is él, hiszen az állatkertben folyamatos felügyeletre van szükség. Kedvenc medvéje Lilu, az otthon jelenlegi egyik legfiatalabb lakója, akivel 2015-ben, csaknem egyszerre érkeztek a medveotthonba, így különösen szoros kötelék alakult ki közöttük.

30 medve, 12 oroszlán, közel 40 farkas, hiúzok, szarvasok, nyuszik – ez a pompás kis kompánia várja mindazokat, akik a ...

Minden medvének jár a békés nyugdíjaskor – A 25 éves Veresegyházi Medveotthonban jártunk

Jön végre a tavasz?

A jól ismert hiedelem szerint, ha február elején a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik, hogy folytassa még egy kicsit téli álmát. Ez annak a jele, hogy hosszú lesz a tél. Ha azonban nem látja meg az árnyékát és kint marad, reménykedhetünk a közelgő jó időben.

Eköré szervezi február 2-ai eseményét a Veresegyházi Medveotthon is, az úgynevezett Medvecsalogató rendezvényen a gyerekek hagyományosan saját készítésű medveálarcban érkeznek, közös mondókákkal, énekekkel csalogatják elő a macikat a barlangból. Jó idő esetén a Medveotthon területén található kisvonatot is beüzemelik, de lesz tea, keksz, játékok és persze sok-sok érdekesség a medvékről és az otthon állatairól.

Szöveg: Orcifalvi Panni

AMI MÉG ÉRDEKELHET