Útmutató Velencéhez, hogy egy látványosság se maradjon ki

Minden velencei városrésznek megvan a maga bája.

Giudecca velence
Fotó: Shutterstock

Velencét alapítása óta hat városrészre osztották– olaszul sestiere –, melyek kivétel nélkül sajátos bájjal, különleges hangulattal rendelkeznek. Minden sestiere saját számozást birtokol, ami négy számjegyből áll. Ez a sajátos rendszer kissé bonyolulttá teheti a városban való eligazodást, de megéri bolyongani, felfedezni. Tarts velünk egy velencei városnézésre!

San Marco – A lagúnák legje

Fotó: Shutterstock

Fondaco dei Tedeschiről a Rialtó-híd

A Velence védőszentjéről elnevezett városrészben minden megtalálható, ami csak egy turistát érdekelhet. Kezdjük a városnézést a Szent Márk-székesegyháznál: a Campanile (a székesegyház különálló harangtornya), valamint a Dózse Palota csupán rövid sétára található egymástól. Shoppingolnál? Térj be a csúcskategóriás üzletekkel felsorakoztatott Calle Larga XXII Marzóba vagy látogass el a Fondaco dei Tedeschibe, amely egykoron a lagúnákba érkező német kereskedők palotája volt, ma pedig a városközpont legfontosabb bevásárlóközpontja.

San Polo – Nagy séták, friss ételek

Fotó: Shutterstock

A Mercato di Rialto egyik halárusa

A Canal Grande túloldalán található San Polo – ez a legkisebb sestieri – elég közel van San Marcóhoz ahhoz, hogy átugorj ide a velencei városnézés keretében, de itt egy teljesen más világ vár rád. Menj végig a Rialtó-hídon, andalogj céltalanul a sikátorokban, az apró utcákban, hogy megismerd a velencei történelem autentikus részleteit. A Mercato di Rialto piacon friss gyümölcsöket, zöldségeket kapsz és tengeri finomságokat kóstolhatsz.

Dorsoduro és Giudecca – A legfelkapottabb rész

Fotó: Shutterstock

Giudecca sziget

A Dorsoduro városrész magában foglalja a Giudecca szigetet is, ahol Velence legérdekesebb múzeuma és legnépesebb egyetemei találhatók – mint például a híres Ca’ Foscari Egyetem –, így ez a sestiere magától érthetően tele van éttermekkel és szórakozási lehetőségekkel. Rengeteg jó galéria található itt, ahogyan a vásárlási lehetőségekben sem szűkölködik környék. Trendi butikhotelek, pompás gasztro-élmények, valamint világhírű kortárs művészeti alkotások jellemzik a városrészt. Télen is tökéletes úti cél, nem fogsz városnézés közben fagyoskodni, mivel ez a város legnaposabb része.

Castello – Művészet és természet egy helyen

Fotó: Shutterstock

Parco delle Rimembranze

Bár Dorsoduro hihetetlen gyűjteményekkel büszkélkedhet, mégis Castello Velence igazi, művészeti gócpontja. A közvetlenül a lagúnákra néző, csendesebb városrész méltán híres a nagy, körbekerített Biennálé-kertekről, amire érdemes időt szánni. Történelmi csemegeként érdemes megnézni az Arzenált, ami egykor hajóépítő- és fegyvergyárként működött, de fontos élményt nyújthat a Parco delle Rimembranze is. Ez Velence leghíresebb, zöld parkja, amelyen belül bicikliút, játszótér és számos sportpálya található.

Cannaregio – A zsidó vallás mentén

Fotó: Shutterstock

Cannaregio

Ez a város legnagyobb és legnépesebb negyede, és mivel a közelben található a Santa Lucia vasútállomás, nagy nyüzsgésre számíts. Ellentétben San Marcóval, itt minden nagyon helyi, és míg napközben komoly forgatag jellemzi, úgy éjjel ez a város legcsendesebb pontja. Korábban ez volt Velence zsidó negyede, ahol még ma is sok zsidó él, vallási örökségét ápolva és fenntartva. A két aktív zsinagógán kívül múzeumokat és számos kóser étteremet is felkereshetsz.

Santa Croce – Múzeumok sokasága

Fotó: Shutterstock

Velence egyetlen olyan városnegyede, ahol az autók és a buszok úgy közlekedhetnek, hogy nem kell többször megállniuk az utak hiánya és az útjukba került csatornák miatt. Pontosan ebben a negyedben találod a Santa Lucia vasútállomást. Lehet, hogy a Santa Croce kevésbé szép és látványos a többi városnegyednél, de itt is rengeteg program közül választhatsz. Itt felfedezheted a művészeti és történelmi látnivalókat, mint például a Palazzo Mocenigo Múzeumot, a Ca' Pesaro-i – Modern és Keleti Művészet Múzeumot vagy a Fondaco dei Turchi Természettudományi Múzeumot és a San Stae templomot. Ha csatlakozol egy Santa Croce-i gyalogtúrához, megismerheted a Canal Grande mentén található pazar műemlékeket, valamint a hangulatos csatornákat és sikátorokat.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET