Mától végre újra Sziget!

Igaz, kimaradt két fesztiválév, de minden ott folytatódik, ahol abbamaradt.

Fotó: Sziget

A Sziget fesztivál történetében először fordult elő, hogy elmaradt, ráadásul kétszer is, de ahogy a Szigetet, úgy a világ összes többi nagy fesztiválját törölték a koronavírus-járvány miatt az elmúlt években. Most azonban újult erővel, szuper line-uppal, és néhány újdonsággal is vár a Szabadság Szigete. Augusztus 10. és 15. között az alábbiak várnak az Óbudai-szigeten!

A Sziget számokban

Idén 6 napos a rendezvény, tehát nincsen nulladik, -1, és - 2. nap. Összesen 103 országból érkeznek vendégek és 54 ország művészeinek produkcióit láthatjuk a 6 nap alatt. Naponta 150 koncertet hallgathatnak a szigetelők, a fesztivál ideje alatt pedig összesen 1000 produkción vehetnek részt. Változtak a programhelyszínek (melyekből összesen 53 van idén), ezért érdemes a programfüzetben vagy online, a Sziget oldalán előre megnézni a lokációkat, ahogy azt is, idén hogy hívják a színpadokat, mert az elnevezésekben is volt módosulás.

A legnagyobb nevek

Fotó: Sziget

A fő fellépők idén az Arctic Monkeys, Calvin Harris, Dua Lipa, Justin Bieber, Kings of Leon, Tame Impala, Lewis Copaldi, Stromae, Bastille, Rüfüs Dü Sol, Nina Kraviz, Steve Aoki, Jungle, Alan Walker, Muete, Claptone. Újdonság a dropYard hiphop színpad és a Lightstage, ahol feltörekvő, új európai fellépők lesznek.

Green Sziget

A Sziget régóta elkötelezett a környezetvédelem mellett, a re:poharkon és a lebomló evőeszközökön (szívószálak nélkül) kívül most is figyelnek arra, hogy a PET-palackokat visszavigyék a látogatók, ezért nagyszabású palackgyűjtési akciót szerveznek. A CO2-kompenzációs erdő kialakításához járulhatnak hozzá azok a szigetezők, akik a jegyük mellé „vásárolnak egy fát” is. 2019-ben a szervezők bevezették a SzigEthicalt, ami olyan sikeres volt, hogy idén a legtöbb merchandise terméket fenntartható forrásból szerezték be. Most pedig egy új, kísérleti programot indítanak Mama Earth Eatery néven, amelynek keretében azt vizsgálják majd, hogy mennyire működnek fenntarthatóan az ételárusok.

TikTok zóna

A legutóbbi Sziget óta a TikTok jelentősen felpörgött, ennek megfelelően a videós közösségi platform is főszerepet kap a fesztiválon: kialakítottak egy TikTok Zónát, ahonnan #SzigetFestival jelzésű tartalmakat is posztolhatunk a TikTokra. Bizonyára rengeteg zenés-videós-trendformáló tartalom születik majd itt, ami azért nagyon fontos, mert TikTokozók 75%-a találkozik új előadókkal a csatornán keresztül, és 63%-uk ismer meg így új zenéket.

100% program

Eddig soha nem lehetett unatkozni a Szigeten, és ez szerencsére így is marad: a koncertek mellett cirkuszi és színházi előadások, vurstli, stand-up comedy és bábelőadások is színesítik a programot, és persze a food court finomságaiba is bele kell vetned magadat, mert rengeteg újdonság lesz.

Budapest Card extra

Sokan még mindig nem tudják, hogy a Budapest Card Sziget Különkiadásával extrakedvezményeket és belépőket kaphatnak, így a kártyások egyszerűen és költséghatékonyan fedezhetik fel Budapest legizgalmasabb helyeit: a kártya egyszeri ingyenes fürdő- és strandbelépőt biztosít, ingyenes tömegközlekedést (a Sziget hajójáratára is), valamint számos pluszkedvezmény jár a kártya mellé több mint 60 helyen. Van 2,5 és 9 napos Budapest Card is, akik több napra jönnek a fővárosba a Szigetre, mindenképp tájékozódjanak erről a lehetőségről!

AMI MÉG ÉRDEKELHET