Még pár napig megnézheted Budapesten a vécémúzeumot

Igen, furcsa, de nagyon érdekes a Kloáka, kanális, klozet című tárlat; kár lenne kihagyni.

Fotó: Facebook

Régen volt ilyen bizarr gyűjtemény Magyarországon, mint a Kiscelli Múzeum időszaki kiállítása, amelyet 2022. január 9-ig meghosszabbítottak. Ezt a furcsa, de nagyon érdekes kultúrtörténeti kiállítást mindenkinek ajánljuk, lehet akár vicces családi program is.

A Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások című kiállításon rengeteg olyan kérdésre választ kaphatunk, ami minden városlakó fejében megfordul legalább egyszer az élete során a vécéről, a szennyvízről. Itt most mindenre fény derül, hiszen Budapest csatornázásának egész kultúrtörténete benne van ebben a kiállításban... és még annál is több.

Aki járt már tőlünk keletebbre, láthatta, hogy teljesen másmilyenek a mellékhelyiségek egy török bazár mellett vagy a Távol-Keleten. Van ahol van bidé is jár a wc mellé, és van, ahol a higiéné még a 21. században is olyan, mint a középkorban volt. A tárlatot végigjárva választ kaphatunk olyan kérdésekre, hogy mióta van angolvécé hazánkban és miért nem a pottyantós terjedt el, vagy ahogy a weboldalon írják: „Mi a kapcsolat egy nagyváros halálozási statisztikái és egy vécécsésze között? Mi köze van Széchenyi Istvánnak az angolvécéhez? Hogy oldották meg a reformkori pest-budai hölgyek a „kisdolgukat"? Hogyan alakult ki a fürdőszoba mint különálló funkcionális helyiség?

Fotó: Facebook

Porcelánfajansz

A nagy érdeklődésre tekintettel

Bármilyen furcsa, olyan sokan érdeklődtek a kiállítás iránt, hogy az 2021. szeptember vége helyett 2022. január 9-ig tart nyitva. És igen, azokat a gyerekeket is érdemes elvinni ide, akik máskor tíz perc után már unatkoznak egy kiállításon, mert a vécémúzeumban biztosan nem fognak – rengeteg történelmi érdekességet megismerhetnek, történelmi korokba kalauzolják el őket egy olyan szemszögből, amit még sosem láttak vagy hallottak. A látogatók exkluzív műtárgyakat nézhetnek meg közelről, több száz éves luxusárnyékszéket, festett porcelán mosdókagylót és fajanszot. Miközben választ kaphatunk olyan érdekes kérdésekre, hogy miért volt veszélyes az egészségre a lovagkor, hogy a járványoknak mi közük van a kis- és nagydolgunkhoz, és hogy milyen vécéket használtak a gazdagok és milyet a szegények. Az pedig biztos, hogy a kiállítás információdömpingje után mindenki szorgalmasan mos majd kezet minden vécézéskor.

A vécékről mindent a Kiscelli Múzeumban:

www.facebook.com

Kiscelli Múzeum

További információk a Kiscelli Múzeum weboldalán.

AMI MÉG ÉRDEKELHET