Tudtad, hogy valójában ilyen a világtérkép?

Afrika nagyobb, mint Oroszország? Grönland kisebb, mint Ausztrália?

Illusztráció: Shutterstock

Óvodás vagy iskolás korunk óta beleégett a retinánkba a világtérkép. Akár földgömbről, akár sík térképről tanultad meg a kontinenseket, le fogsz döbbenni, valójában mi mekkora.

Mire tippelsz? Oroszország mekkora? Eláruljuk: 17 130 000 km². És Afrika? Afrika területe pedig 30 370 000 km², a megszokott világtérképen mégis hasonló méretűnek tűnnek, nem igaz? Nézzük akkor Ausztráliát és Grönlandot! Az északi sziget a valóságban is hatalmas, 2 166 000 km², de Ausztrália több, mint háromszor akkora: 7 692 000 km², pedig nagyjából azonosnak tűnnek.

Meglepetés még Kanada és a Skandináv országok mérete is a térképeken: Kanada hatalmas, de nem annyira, mint a normál kétdimenziós térképen. Területe 9 985 000 km². Viszonyításképp az Amerikai Egyesült Államok 9 834 000 km², kb. ugyanakkora, mint Kanada, a klasszikus térkép azonban csal.

És akkor nézzük még az „arányok nagy vesztesét", Skandináviát, azaz a Skandináv-félszigetet, ahol valójában nagyon alacsony a népsűrűség, de nem az elképesztően nagy terület miatt. Skandinávia eredetileg Svédországot, Dániát és Norvégiát fedi le, de magyar szóhasználatban sokan egész Észak-Európát ide sorolják, így Finnországot, a Feröer-szigeteket és Izlandot is. A Skandináv-félsziget a valóságban mindössze 750 000 km², és ahogy a lenti animáción látszik, hangyányira zsugorodik a síktérképen megrajzolt méreteihez képest.

Íme az animáció a valós arányokról:

AMI MÉG ÉRDEKELHET