Koncert a Strandon – Mi köti a Valmart a Balatonhoz?

Marics Peti és Valkusz Milán az utóbbi évek legzajosabb sikerét aratta, nyáron a Strandon is koncerteznek.

A Valmar tagjai pár éve még egyszerű látogatóként vlogoltak a STRAND Fesztiválon, 2022-ben pedig már a nagyszínpad egyik legnagyobb show-ja volt az övék. Marics Peti és Valkusz Milán az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert, és még csak most kezdenek igazán belejönni! (Az alábbi interjú még a június 22-i Budapest Parkban rendezett koncert előtt készült, ahol Marics Peti eltörte a bokáját.)

Mikor és hol jártatok először a Balatonon?

Peti: Én gyerekkorom óta Balatonlellére jártam nyaralni a családdal. Anyukám színházban dolgozik, aminek ott volt az üdülője.

Milo: Nekünk, a Valkusz családnak, van egy örökölt nyaralónk Balatonfenyvesen, én oda jártam.

Négyéves a Suzival a Balatonon című dalotok, amiben markánsan benne van az a fajta szabadság, amit huszonévesen, haverokkal át lehet élni a Balatonon. Meséljetek kicsit ezekről a kalandokról! Hova jártatok szívesen a Balcsin?

Peti: A Balaton minden magyar ember számára a nyaralás szinonimája. Tök jó, hogy van egy ilyen tavunk, ahol azok is tudják élvezni a vízparti létet, akik nem jutnak el a tengerhez. A Suzival a Balatonon című dalunkban azokat az élményeinket elevenítjük fel, amiket tinédzserként, pár ezer forinttal a zsebünkben a Balcsin éltünk meg.

Milo: A Balaton a felszabadulás, a nyár, Budapest és a betontenger elengedése. A vízpart, a nádas, a napsütés, minden, ami ott történik, felejthetetlen élménnyé válik, ebben pedig bármelyik balatoni város teljesen jól „működik”.

Az elmúlt években sok minden történt veletek. Az egyik leginkább felkapott banda lettetek, mindenki ismer benneteket. Van még esély arra, hogy „csak úgy” balcsizzatok, kiránduljatok, nyaraljatok, ahogyan korábban?

Peti: Talán tavaly volt, hogy tettünk egy próbát! Az egyik fesztiválon a koncert előtt megpróbáltunk bemenni a helyi strandra, de nem volt jó ötlet. Egy nyugodt percünk sem volt, annyian jöttek oda hozzánk. Ezt el kellett, hogy engedjük, inkább külföldön tudunk strandolni.

Milo: Nyilvános helyeken nagyon necces az ilyesmi. Elmehetünk strandolni itt is, mert miért ne, de nem tudunk annyira felszabadultak lenni, mint régebben.

Peti: Napozás közben odajönnek, hogy „ne haragudj, nem akarlak zavarni, tudom, hogy bunkóság, de egy képet...”

Milo: És ebből van egyszerre ötszáz!

Van egy programunk, aminek Best of Balaton a neve. Ebben a Balaton iránt rajongó hírességek – többek között Tilla, Sebestyén Balázs, Marsalkó Dávid vagy Ördög Nóri – ajánlanak balatoni helyeket, személyeket, ügyeket. Ti mit ajánlanátok, melyek azok a helyek, amelyeket szerintetek mindenképp látni kell?

Peti: Ha a fiatalságot akarjuk megfogni, akkor a siófoki Petőfi sétányt! Felejthetetlen éjszakákat lehet ott „megoldani”, meg olyanokat is, amikre utána nem is emlékszel. Persze azért vannak nyugodtabb részek is, amiket érdemes megnézni, például Tihanyt.

Milo: A kompot és Badacsonyt, ami lényegében az északi part Siófoka. Ott is szépen el lehet lézengeni a dombokon és a borvidéken.

A Balaton egyben gasztronómia is. Ha megérkeztek, melyek azok az ételek, italok, amelyek azonnal beugranak? Lángos, hekk, whiskey – ahogy a dalban mondjátok?

Peti: Hát azért szépen megfogtuk a gerincét ennek a témának! Nekem elsőre tényleg ezek ugranak be. Meg a sör! Literszámra!

Milo: Én imádom a „balatoni hekket”, de bármilyen balatoni halétel semmi máshoz nem fogható élményt tud adni, főleg, ha a parton fogyasztja el az ember.

Tavaly kétszer is jártatok Zamárdiban: előbb a ZamJamen Szikora Robiék vendégeként, majd a STRANDon mutatkozott be élőben a csapat. A STRAND közönsége most is visszavár titeket. Mivel készültök a nyár utolsó nagy koncertjére?

Peti: Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a karrierünk egyik meghatározó mérföldköve volt, amikor megkaptuk a bizalmat, és a STRAND Fesztivál nagyszínpadán játszhattunk. Eszméletlen jó volt a buli! Felhőkarcoló méretű strandlabdákat dobáltunk a közönség felé. Felejthetetlen élmény maradt mindenkinek, aki ott volt. Reméljük, ezt idén tovább tudjuk fokozni!

Milo: Abból adódóan, hogy lesznek új zenék, a show is változik, más hangulatú lesz egy picit. Nagyobb csapattal és még jobb vizuállal érkezünk majd.

Rengeteget koncerteztek a nyáron – hogy bírjátok? Hogyan tartjátok fitten magatokat?

Peti: Ez az előadói lét legnehezebb része! Én például két hete betegeskedek, ilyenkor kinek van kedve sportolni? Persze mindig próbáljuk kipihenni a hétvégi koncerteket, de sokszor nem marad idő és lehetőség. Amikor egymás után négy napot megyünk, az eléggé megterhelő, de akkor is imádjuk ezt csinálni. Az utóbbi időben volt időnk megszokni azt az életvitelt, amikor buliból buliba esünk át, és maximum aludni megyünk haza. Én mostanában újra elkezdtem sportolni, focizni járok, ami sokat segít a kondícióm fejlesztésében és az egészségem megőrzésében.

Milo: Nem véletlenül létezik az a mondás, hogy „ilyen ez a popszakma”. Nekem Palik László mondta egyszer, hogy sporttal kompenzálni kell a testet azért a megterhelésért, amivel az életmódunk jár. Igyekszünk.

Lesz lehetőségetek egy kis pihenőre is a nyáron?

Peti: Erre a nagyon rövid válaszunk az, hogy nem! Nálunk késő ősszel vagy télen, októberben, novemberben, decemberben jöhet szóba a pihenés. Egész nyáron koncertezünk, és vannak nagy terveink az azt követő időszakra is. De erről majd később mesélünk többet.

Kettőtök közül ki az, aki...

...mártózás nélkül rohan be a Balatonba?

„Néha mindketten!”

...leeszi magát sajttal-tejföllel, mikor lángosozik?

Milo!

...inkább valami diétás kaját kér lángos helyett?

Peti! („Mostanában néha előjövök azzal, hogy jaj, most csak salizok!”)

...jobban szereti a hekket?

Milo! („Kenyérrel, uborkával, krumplival és ketchuppal!”)

Peti: Én inkább zabálok, nincs türelmem bénázni a szálkákkal!

...előbb csajozott be a Balcsin?

Milo („500 méterre volt a nyaralójuk a miénktől...”)

...utoljára hagyja el a hotelszobát?

Milo

AMI MÉG ÉRDEKELHET