Máltai álomnyaralás – Top 5 látnivaló Vallettában

Adott a város és a tengerpart. Strandolás után jöhet a nézelődés?

valletta
Fotó: Pexels

A máltai főváros könnyen elérhető repülővel, és gyakran indulnak járatok Budapestről is, így már nem egy elérhetetlen mediterrán vágyálom. Ebben a melegben a tengerpart a legvonzóbb, de azért érdemes Valletta látnivalóit is megnézni. De vajon mit kellene mindenképp felkeresni a fővárosban nyaralás alatt?

Lehetsz kultúrára éhező művészettörténet-rajongó, esetleg városnézős vagy inkább strandolós, az UNESCO Világörökségeihez tartozó Valletta – 300 műemlékkel rendelkezik – tökéletes úti cél minden turista számára. Változatos kultúra, felejthetetlen ízek, izgalmas éjszakai élet, barokk építészet, romantikus hajókirándulások… Hogy csak a legfontosabbakat említsük, amire itt számíthatsz, de jöjjön az az öt látnivaló, amit tényleg kár lenne kihagynod.

Andalgás a Is-Suq Tal Belt piacon

Fotó: Shutterstock

Egy 19. századi viktoriánus korabeli csoda, ami remek kiindulópont Valletta megismeréshez. Járj körbe az élelmiszerpiacon, vásárolj helyi kézművesek által készített tárgyakat, és csak vegyülj el a helyiek forgatagában. Három étteremben ehetsz és két bárban is iszogathatsz a piacon. Nem ritka az sem, hogy itt rendeznek meg különböző kiállításokat és élőzenei koncerteket.

Múltidézés a Szent János-társkatedrálisban

Fotó: Shutterstock

A híres Caravaggio-freskó

A római katolikus társkatedrális Valletta egyik legfigyelemreméltóbb barokk művészeti és építészeti csodája, ráadásul Málta legnagyobb temploma és leghíresebb látnivalója. Érdemes jegyet váltani, hogy megcsodálhasd belülről a díszes templomot, de nyáron előfordulhat, hogy nagy sor, és azt se feledd, hogy magassarkúban tilos a belépés. Mindeneképp időzz el Caravaggio egyetlen aláírt remekművénél, a Keresztelő Szent János lefejezése című festménynél.

Reggeli a Harbour Clubban

Fotó: Facebook

Joghurtos-citromos krém kandírozott pisztáciával

A 18. században épült, egykori jégház királyi környezetében megnyitott Harbour Club nemcsak a fine dining élményt és a Grand Harbourra nyíló panorámás kilátást élvezheted, hanem a kizárólag helyi termékekből készült finomságokat is. A mediterrán konyha francia hatása remekül párosul a napsütötte teraszon elköltött villásreggeli élményével, amihez természetesen jó fajta borokat kínálnak.

Kötelező séta a Republic Streeten

Fotó: Shutterstock

A híres bevásárlóutca az óvárosban

Minden városnak megvan az az utcája, ami megismerteti a turistákkal a helyi történelmet, visszarepíti őket a múltba, talán ez a Valettába utazás esszenciája. Ez az az 1 km hosszú utca, amely a City Gate-től a Fort St. Elmóig húzódik. Ez nem csupán a város fő ütőere, de a nyüzsgő macskaköves utcán számtalan üzlet, étterem és kávézó is található, bepillantást nyújtva a máltai kultúrák olvasztótégelyébe. Mint minden tengerparti óvárosnak megvan a fő látványossága, Vallettának ez a sétálóutca a központja.

Lazítás a Barrakka kertekben

Fotó: Shutterstock

Ez az alsó, vagyis a Lower Barrakka Gardens

Valletta keleti részének dicsőségében, az Upper and Lower Barrakka Gardensben látszólag megállt az idő. Mind a két kert – a felső- és az alsó – ideális helye arra, hogy hátra dőlj egy csésze kávé és némi harapnivaló mellett, és rövid szünetet tarts a város látnivalóinak felfedezésében. A kerteket csak 1824-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, és bár a hely a második világháborúban súlyos károkat szenvedett, mára teljes pompájában várja a látogatókat. Innen nyílik a legpazarabb kilátás a városra, szóval mindenképp iktasd be ezt a programot!


AMI MÉG ÉRDEKELHET