Mutatjuk, honnan válassz Valentin-napi nyalánkságokat

A szerelmesek napja kiváló alkalom arra, hogy rendhagyó édességeket kóstoljunk.

Fotó: Unsplash

Február 14-ét Valentin-napnak vagy Bálint-napnak hívjuk, mely az angolszász kultúrából a szerelem ünnepeként honosult meg nálunk. Ám, ahogy a Halloween, úgy ez az ünnep sem pont azt jelenti hazánkban, mint ott, ahonnan származik.

Szent Bálint védőszentként valóban felel a szerelmesekért, de azt már csak igen kevesen tudják, hogy a lelkibetegeket és az epilepsziásokat is oltalmazza. A nevével piros betűs ünnepet fémjelző szent a feljegyzések szerint i.sz. 270. február 14-én hunyt el (a keresztényüldözéskor is kitartott a hite mellett, ezért kivégezték), éppen azon a napon, amikor a pogányok egy szerelmi ünnepet tartottak, így valószínűsíthetően ezért borul szívbe és csokoládéba a világ e napon.

A modern kor emberét az 1990-es évektől kezdte meghódítani a Valentin-nap: először csak az angolszász országokban kezdtek képeslapokat, apró ajándékokat adni egymásnak a barátok és a szerelmesek, néhány éve pedig Magyarországon is beindult a szívecskekultusz. Ami az édesszájúaknak jó hír, hiszen ez az ünnep remek lehetőség arra, hogy a csokoládékészítők, a cukrászok és az egyéb desszertbűvölő kézművesek egyedi, limitált ajándékokkal rukkoljanak elő. Ilyen különlegességeket gyűjtöttünk össze.

A csoki exkluzív élménye

Fotó: Facebook

Ha még nem látogattunk el a budapesti Ghraui csokoládéüzletbe, akkor eljött a legjobb pillanat, hogy ezt megtegyük, és válogassunk a gyönyörű kézzel készített bonbonok, pralinék és csokifigurák között. A boltban van kifejezetten Valentin-napi ajándék, de az állandó kínálatból (a Coeur de Budapest milk és dark csokiszívek egész évben elérhetők) is összeválogathatunk egy ünnepi csomagolásba rejtett egyedi mixet.

Cake & More by Garannikova

Fotó: Facebook

A Cake & More by Garannikova egy orosz cukrászda Pesten, amit, ha egyszer felkeresel, többé sosem felejtesz el. Egyrészt olyan különlegességek is vannak a kínálatban, amit egész Budapesten máshol nem lehet megkóstolni, sőt egészen Moszkváig kellene utaznunk, hogy ezt-azt kipróbáljunk. Másrészt az ünnepekre is igyekeznek mindig valamilyen érdekességet készíteni. Az idei Valentin-napra három különlegesség került be a kínálatba: a kétfős pavlova torta, a Szerelem záloga nevű óriásmacaron (képen) és a Rómeó és Júlia névre keresztelt, szintén kétfős mandulás szív alakú tortával.

Sajttorta mennyország

Fotó: Facebook

A Say Cheese Budapest első sajttorta üzlete (már kettő is van a fővárosban), ahol a mindenmentestől a csupa csoki csodákig mindenféle változat felbukkan. A klasszikus tortaszeletek mellett mini befőttes üvegekben rétegzett sajtkrémes pohákrémeket is kínálnak, ami nagyon igényes, látványos és nem utolsósorban higiénikus megoldás. Mivel a Valentin-ziccer kihagyhatatlan, a Say Cheese is készült a jeles napra, így több box és süti közül is választhatunk. Van fehér csokis red velvet és málnás-Rafaellós sajttorta is, de emellett limitál ízesítésű macaronok és más sütik is szerepelnek a kínálatban.

Retró puncs

Fotó: Sugar Shop

A Sugar Shopra mindig számíthatunk, ha valami alkalmi vagy ünnepi édességgel szeretnénk meglepni a szeretteinket. Így van ez most is, de a trendi macaronok, szív alakú red velvet torták és candy boxok mellett olyan klasszikus desszertre is szert tehetünk, mint a képen szereplő puncsos minyon.

Extra kekszek

Fotó: Vintage World

A debreceni Vintage World az egész országba szállít Valentin-napi boxokat ilyen szép és finom kekszekkel. Mivel az üzlet ajándék-, virágbolt és kávézó is egyben, az édesség mellé választhatsz virágot vagy más finomságot is elvitelre.

Olyan szép, hogy egyben dísz is

Fotó: Harlequin Chocolates

A Harlequin Chocolates termékei különlegesek és szemet gyönyörködtetőek, készítőik pedig minden részletre gondoltak, így a bonbonok mellé virágot és mini pezsgőt is kérhetünk az ajándékdobozba. A képen mandulakrémes amarettós (szív forma) és roppanós pisztácia (száj forma) ízű bonbonok csábítanak, de rengeteg csokiválogatás közül mazsolázhatunk a webshopban vagy akár személyesen az üzletekben is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET