Feszült pillanatok: két fácán és egy pufók vadmacska találkozása a Börzsönyben

Szerencsére minden rendben ment.

Egy vadkamera segítségével sikerült videóra venni a nem mindennapi pillanatot, amikor egy pufók vadmacska éppenhogy elsétált két fácánkakas mellett. Szerencsére a találkozást mindenki ép tollakkal megúszta.


2024-ben a vadmacskát választotta az Agrárminisztérium Vadonleső programja és a Herman Ottó Intézet az év emlősének, emlékeztet a Sokszínű Vidék. Az állatokra küllemükre nagyon hasonlítanak a házi macskákhoz, ám pont a két faj keveredése végett előbbi fennmaradása veszélybe került.

Emiatt Magyarországon védett fajnak számítanak, természetvédelmi értékük egyedenként 250 ezer forintra rúg.

Neki is sikerült megérkeznie: Féltek, hogy nyoma veszett, de előkerült a negyedéve kóborló kanalasgém

A vadmacskák általában a sűrű, jó takarást biztosító és emberi zavarástól mentes erdőket, bozótosokat kedvelik, de ugyanakkor az olyan nyílt területekre is szükségük van, ahol vadászni is tudnak.

Éjszakai állatok révén a nappali időszakot főleg rejtőzködve töltik, gyakran faodúkban, sziklaüregekben, illetve farakások alatt töltik. A házi macskákhoz hasonlóan ők se bánják az egyedüllétet, magányos vándoréletüket csak a szaporodási időszak alatt „zavarják meg” társasággal.

A felnőtt példányok mozgáskörzete a 100 hektárt is meghaladhatja attól függően, hogy például mennyi táplálék található az adott területen.

A mackók is jól vannak: Békés és hosszú nyugdíjaskorra számíthatnak a „munka nélkül maradt” medvék Veresegyházon

Érdekesség, hogy az állatok alapvetően ragaszkodnak területükhöz, ám ez sokkal inkább jellemző a nőstényekre, mint a hímekre.

Povazsan Ferenc friss videójában azt láthatjuk, amint a Börzsöny erdőiben egy pufók téli bundát viselő példány éppen csak elsétál két fácánkakas mellett. A madarak szerencséjére a vadmacska nem nézett hátra, így észrevétlenül el tudtak sétálni mögötte.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET