Modern kori kincskeresés: Vadássz geoládákra, amerre csak jársz!

Ha kedveled az aktív kikapcsolódást, akkor ezt imádni fogod!

Fotó: 123rf.com

Az a típus vagy, aki nem szeret konkrét cél nélkül útra kelni? Örömmel jársz erdőt, mezőt, várost, de a „csak úgy, önmagáért" kevés? Ha így van, dobd fel az utazásaidat az idén jubiláló geocachinggel, és vadássz geoládákra, amerre csak jársz!

A kincskeresés ősi szenvedélyének mai, modern változata a geocaching (ejtsd: dzsiokesing, magyarosan: geokesing), amely az internet, a technika és a természet különös házasságából született meg. A szabadidős hobbi húsz évvel ezelőtt indult el hódító útjára az Amerikai Egyesült Államokból, létrejöttét magának Bill Clintonnak köszönhetjük. Az egykori elnök 2000 tavaszán úgy döntött, nincs szükség többé a katonai célokat szolgáló GPS-készülékek kormányzati monopóliumára, így megnyíltak a kapuk a helymeghatározás lakossági felhasználása előtt. A bejelentés örömére egy amerikai úriember, bizonyos Dave Ulmer már másnap fogott egy ládikót és elrejtette azt egy közeli erdőben. A többi pedig már történelem...

Hogy miről szól geocaching?

Fotó: Pixabay.com

A játék lényege, hogy a világ egy érdekesnek tartott pontján valaki elrejt egy geoládát (geocache, container), amelyet különböző nyilvánosan elérhető instrukciók, főként GPS-koordináták alapján meg kell találnod. A dobozban apró ajándéktárgyak, azaz „kincsek" mellett kis napló (logbook) is található, abban pedig egy jelszó, amelyet az interneten keresztül regisztrálhatsz a játékban használt neved alatt, és ezzel bizonyíthatod, hogy valóban ott jártál és megtaláltad a ládát. Ha nem szeretnél ezzel bajlódni, elég, ha beleírod a naplóba a nevedet és a dátumot, amikor ott jártál. De akár hagyhatsz benne egy jó sztorit is a megtalálás körülményeiről. Csak arra ügyelj, hogy a ládát mindig pontosan az eredeti helyére tedd vissza! Egy másik íratlan szabály: ha elvittél a dobozból egy apró csecsebecsét – ezt szabad –, hagyj benne te is egy kincset a következő megtalálónak!

Nem csak erdőkerülőknek!

A geocachingben az a jó, hogy nem kell feltétlenül bakancsos kalandornak lenned ahhoz, hogy részt vehess benne. Számos láda városi látványosságoknál van elrejtve, amelyek mellett már biztosan többször elsétáltál anélkül, hogy tudtál volna a létezésükről. Sőt, ma már sok esetben virtuális dobozokkal is lehet találkozni, ilyenkor nem egy elrejtett ládát kell megkeresni, hanem egy emléktábla vagy egyéb felirat adott részének leolvasásával teljesítesz egy küldetést.

A ládavadászat – akár fizikai, akár virtuális formában – szuper kiegészítő tevékenysége lehet egy kirándulásnak, abba a család minden tagja bekapcsolódhat. Ráadásul kiváló lehetőség arra is, hogy akár a saját országodat is jobban megismerd, a ládák többsége ugyanis turisztikai szempontból érdekesnek vagy izgalmasnak tartott célpont közelében van elhelyezve. Ha pedig egyszer ráérzel az ízére, nem fogsz tudni leállni, egyre több és több ládát akarsz majd felkutatni.

Geocaching számokban

  • A világ 191 országában 3 millió geoládát rejtettek el.
  • 20 év alatt 620 millió megtalálást regisztráltak.
  • 361 ezer aktív kincskereső van.
  • 200 koordináló partnerszervezet fogott össze a közös játékért.
  • Közel 5000 doboz van elrejtve Magyarországon.
  • Több, mint 2 millió megtalálás hazánkban.
  • 75 láda regisztrált megtalálása után itthon már te is jogosult vagy egy saját geoláda elhelyezésére!

Különleges ládák nyomában itthon

Ha extrém kalandokra vágysz, érdemes a magasan fekvő dombok felé venni az irányt. Magyarország végváraiba felka- paszkodni és fentről megcsodálni az eléd táruló panorámát már önmagában is hatalmas élmény. Hát még, ha kincsva- dászat is kíséri a vártúrát. Ha izgalmas és szép helyekre vágysz, keresd az elrejtett geoládákat Regéc, Boldogkő, Salgó vára környékén, ahol a ládákon kívül is megannyi kincset és látnivalót rejt az erdő. Felkutatnivalók ugyanakkor nemcsak a felszínen, hanem a föld mélyén is lapulnak. A pilisszántói Kőfülke, a Suba-lyuk, a Tűzköves-hegyi barlang csak néhány példa a sok közül, ahol érdemes nézelődni. Sőt, olyan elmés feladványokkal is találkozhattok, mint például egy fatörzsbe rejtett geoláda, amelyet csak egy csiga segítségével lehet felemelni, vagy egy dupla fenekű virágláda egy Balaton-parti településen. Ládavadász legyen a talpán, aki ezeket a kreatív ládákat elsőre megtalálja!

Geotúra tippek Magyarországon

Prédikálószél


Prédikálószék

Indulás Dömösről, a Dunakanyar legszebb kilátását ígérő, 639 méter magasan lévő kilátóponthoz, miközben egy, a sziklák között rejlő ládát is felfedezhetünk.

Nehézség: nehéz
Táv: 14 km

Fotó: 123rf.com

Debreceni Református Nagytemplom


Debrecen

Városi séta az észak-alföldi városban, ahol a Nagyerdő, a Déri Múzeum és a Virág- karnevál mellett egy elrejtett láda is várja megtalálóita Református Nagytemplom vasszerkezete mögé bújtatva.

Nehézség: könnyű
Menetidő: tetszés szerint

Fotó: 123rf.com

Velencei-tó


Erre szükséged lehet:

Infók: www.geocaching.hu
Applikáció:
Geoládák - Geocaching

Fotó: 123rf.com

Grand Canyon

Külföldi kalandozások

Közeli, de extrém kalandot ígér az ausztriai Raxeishöle jégbarlang. Az üreg bejáratát gyakran még nyáron is hó borítja, a belsejében pedig még a legmelegebb időszak közepén is a cseppkövekhez hasonló jégcsapok láthatóak. A láda nem a barlangban rejlik, hanem egy törpefenyő tövében, ám ha már ott járunk, ne hagyjuk ki ezt a különleges természeti látványosságot! Városi kalandokért irány Berlin, ahol a geocaching Amerika után a legnagyobb népszerűségnek örvend. A Potsdamer Platzon található Legoland már önmagában is hatalmas élmény, hát még, ha a bejárati lego zsiráf közelében egy kincs is lapul. A kincskeresésből nem maradhat ki az amerikai kontinens sem, ahonnan az egész sport 20 évvel ezelőtt elindult. A Grand Canyon tucatnyi virtuális és hagyományos ládát rejt. A legkülönlegesebb a Bright Angel ösvényen lapul, ez volt ugyanis a nemzeti parkban elhelyezett legelső láda. A festői szépségű túraúton egészen a Colorado folyó medréig ereszkedhetünk.

Hogyan kezdj neki?

Az elrejtett ládákat a geocachingoldalakon közzétett földrajzi koordináták és leírások alapján a legegyszerűbb megtalálni. Kezdetben hagyományos térképeket használtak a kincskeresők, ezeket idővel felváltották a különböző navigációs és GPS-eszközök. Ma már a játékhoz nincs szükséged másra, csak egy okostelefonra, na meg azon egy helymeghatározó alkalmazásra, amely a pontos koordináták alapján a célhoz vezet.

Szöveg: Szombati Orsolya

És akkor most nézd meg, milyen egy szuper berlini geocaching egy geocach-vlogger szemével:

youtu.be

THE WORLD'S MOST FAVORITE GEOCACHE! (Geocaching)
AMI MÉG ÉRDEKELHET