Az új kedvencünk: vadlábnyom-felismerő app

Hajrá természetjáró nyomvadászok! Már minden nyomra rákereshettek a Kopón!

Fotó: Shutterstock

A szuper magyar növényhatározó-alkalmazás és a fa korát megmutató app után végre megalkották a Kopó nevű nyomvadász applikációt.

Az ingyenes vadlábnyom-felismerő alkalmazást arra hozták létre, hogy a természetet járva egyértelműen be tudjuk azonosítani, melyik vadtól származik a nyom, amit találtunk. A vadak amennyire csak lehet távolságot tartanak az embertől, nagyon ritkán láthatjuk őket természetes közegükben, így csak a nyomaik alapján tudhatjuk, hogy előttünk ott jártak. Ez a fantasztikus új app egy 3D-s vizualizációt készít a nyom alapján az állatról.

Róka vagy farkas?

Illusztráció: Facebook

Hogyan működik a felismerő app? Ahogy a Kopó applikáció weboldalán írják a készítők: „A lábnyomok beazonosítását egy mesterséges intelligencia (AI) alapú megoldás segíti, de a felhasználók egy hagyományos kérdéssor megválaszolásával manuálisan is be tudják azonosítani a lábnyomokat, ha az automata esetleg nem hozott megfelelő eredményt."

A mesterséges intelligencia egyelőre a 30 leggyakoribb emlősfaj meghatározására alkalmas, de a fejlesztők dolgoznak rajta, hogy minél több állatot felismerjen az app. Ráadásul a Kopó nemcsak nyomokat ismer fel, hanem tartalmazza még 65 darab állat adatlapját is, amin tanulmányozhatjuk a fajok élőhelyeit és szokásait.

Letöltés, beolvasás, azonosítás

Az app nagyon egyszerűen működik: az ingyenes alkalmazást töltsd le a Google Play Store vagy az App Store webáruházak valamelyikéről. Amikor az erdőben jársz, kapd elő a telefont, a megnyitott app beolvasó felületével azonosítsd a nyomot! Elég, ha a nyom fölé tartod a beolvasót és az app betölti az eredményt, ha végzett. A nyomot rögzítheted az alkalmazásban és meg is oszthatod a többi app-használóval helymeghatározás és egy kis leírás kíséretében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET