Útmutató a tökéletes nyári piknikhez

Az árnyékban hűsölve falatozni... ez már önmagában lehet akár a kirándulás célja is.

Illusztráció: Shutterstock

Ha korábban túl kényelmetlennek és macerásnak gondoltad, hogy réten, tóparton vagy erdőben a földön ülve csemegézz, most minden olyan trükköt megtudhatsz, amitől a piknik a legélvezetesebb programod lehet idén nyáron.

Mit pakolj be?

A piknikmenü legfontosabb fázisa az, hogy kizárólag olyan ételekben gondolkodj, melyek nem romlanak meg egykönnyen – különösen nagy melegben –, illetve a minél egyszerűbb, annál jobb elvet mindig tartsd szem előtt. Előre kockázd fel az ételt, és hanyagold a túl csöpögős fogásokat, falatkákat. Készülj szeletelt pizzával vagy quiche-sel, de a szendvics is tökéletes, amihez kirakhatsz olívabogyót, kapribogyót, kemény sajtokat – a lényeg, hogy kézzel is könnyedén el lehessen fogyasztani. A pazar látvány érdekében állíts össze egy színpalettát a fejedben, és aszerint pakolj: a zöld színű uborka a narancssárga répával és a fekete szederrel csodálatosan mutat a pokrócon, főleg, ha piros málnát is teszel mellé. Desszertként jöhet egy almás pite, vagy bármilyen gyümölcsös, nem krémes vagy habos sütemény.

Amit kerülj:

  • Tejszínes, nyers tejtermékes ételek, italok. Ezeket helyettesítheted növényi tejekkel, tejszínnel.
  • Sonkák, húskrémek vagy más könnyen romló húsáruk. Helyette szárazsonkát vagy kolbászokat kínálj!
  • Nyers halat tartalmazó fogások, mint a szusi. Váltsd ki tonhal- vagy szardíniakonzervből, zöldhagymából és mustárból készült krémmel.
  • Majonézes, tojásos ételek. Létezik tojásmentes/vegán majonéz, próbáld ki!

Fotó: Shutterstock

Hidratálás felsőfokon

Mivel a piknik nyári kikapcsolódás, mindig figyelj a megfelelő folyadékbevitelre. A víz mellé készíthetsz házi jeges teát, limonádét, amit feldobhatsz némi friss zöldfűszerrel, például bazsalikommal, citromfűvel vagy mentával. Érdemes jégakkukat – legalkalmasabbak erre a célra a vékony, négyszög alakú termékek – jó előre behűteni és azokkal együtt vinni az italokat, amelyek egy pamut szalvétával körbetekerve még tovább hidegek maradnak. Az egyik palackos vizet is használhatod jégakkunak, ha a előző este a fagyasztóba teszed, amikor pedig a piknik alatt kienged, meg is tudod inni.

Hűsítő levesre vágysz? Készíts egy finom gazpachót (mondjuk egy könnyű, paradicsom- és kaliforniai paprika alappal) vagy gyümölcslevest, tedd otthon hőtartó termoszba, és onnan kis poharakba kimérve kínáld a társaságnak. Érdemes előre megbeszélni, ki mivel készül, hogy a lehető legváltozatosabb legyen a menüsor.

Fotó: Shutterstock

Teher nélkül jobb

Ha több cuccot kell vinned, mint ami befér egy piknikkosárba, szerezz be egy strandkocsit vagy egy masszív kerekekkel rendelkező bevásárlókocsit. Ez főleg akkor hasznos, ha nehéz eljutni a célállomáshoz, hiszen ezekben a kocsikban praktikusan, egymástól elszigetelt rekeszekben helyezheted el az ételeket és az italokat úgy, hogy azok ne ömöljenek ki a hepehupás terepen. Lehet kapni 10, 20 vagy akár 30 literes hátizsák hűtőtáskát is, így a hűtést igénylő ételeket kényelmesebben tudod vinni és szabad marad a két kezed is.

Megkínálhatlak?

Ha már ott vagy a helyszínen, az elemózsiát mindig a leghűvösebb helyre helyezd egy kinyitható kisasztalon vagy egy másik takarón, de előtte ellenőrizd, nincs-e a közelben hangyaboly. A gondos elhelyezésnek nemcsak az az előnye, hogy tovább hideg marad az étel és az ital, de kevesebb esély van arra, hogy a pokróc közepén landol az összes kaja, amibe aztán valaki biztosan beleül. Az ételeket a legjobb azokban a dobozokban kínálni, amelyekben szállítottad, azonban a sütemények sokkal gusztusosabbak egy külön tálalón. Az italok felszolgálásához vigyél újrafelhasználható, magasított poharakat, melyek könnyen egymásra rakhatók és nem törnek el. Hogy még környezetbarátabb legyen a piknik, vegyél néhány komposztálható, biológiailag lebomló tányért és fa evőeszközt a műanyag helyett.

Ezt még véletlenül se hagyd otthon!

  • naptej, kalap
  • nedves törlőkendő
  • szúnyog- és kullancsriasztó
  • megfelelő méretű pikniktakaró
  • esőkabát
  • szatyor a szemétnek
Szöveg: Sinkó Edit
AMI MÉG ÉRDEKELHET