6 utazási trend, ami meghatározhatja a 2024-es turizmust

A várakozások szerint ezeket fogják keresni az utazók.

Ahogy az utazás körülményei is egyre inkább változnak, úgy az utazók igényei is. A látogatók száma már a legtöbb helyen hasonló, mint a pandémia előtti időszakbak, emiatt pedig az utazók közül sokan a népszerű úti célok helyett olyan desztinációkat keresnek, melyek az utazások fellendülése mellett sem hemzseg a turistáktól. A szakértők viszont ezen kívül is megfigyeltek pár trendet, ami nagy eséllyel befolyásolni fogja a jövő utazásait.


A turizmusban dolgozó szakemberek minden évben sasszemmel figyelik az utazók változó igényeit, hiszen a trendeknek való megfeleléssel nemcsak magukon segítenek, hanem olyan kínálatot tudnak kialakítani vendégeik számára, melyek tükrözik elvárásaikat.

A szállodák körében a számítások szerint az egyes hotelek elsősorban a fenntarthatósággal és a helyi élményekkel fognak tudni kitűnni a sorból, de az a&o Hotel and Hostels vezérigazgatója szerint a holtszezonban tett nyaralások, valamint az előre foglalt utak száma is jelentősen növekedni fog.

A fenntarthatóságra a légitársaságoknak is egyre nagyobb figyelmet kell szentelniük: Többillió liter fenntartható üzemanyaggal fognak közlekedni az Emirates járatai

A Time Out most az egyik legnagyobb online utazási technológiai vállalat, az amerikai Expedia felméréséről számolt be, amiben a cég mintegy 20 ezer utazót kérdezett meg terveikről, motivációjukról és szokásaikról.

A kitöltések alapján feltételezhető, hogy az alábbi 8 trend jelentősen meghatározza majd az elkövetkező évek utazásait.

Filmes helyszínek

Fotó: Shutterstock

Hobbiton, Shire, Új-Zéland

Ha már láttuk az HBO egyik nagy népszerűségnek örvendő sorozatát, a Fehér Lótuszt, akkor örülni fogunk annak, hogy a filmben szereplő szicíliai szállodát meg is tudjuk látogatni. Az Expedia kutatása szerint a filmekben, sorozatokban és például a Netflixes produkciókban látott helyszínekre sokan kíváncsiak, így például a jövőre megjelenő Gladiátor 2 forgatási helyszíne, Málta is sok utazó listájára fel fog kerülni.

Ha már filmes helyszínek: 6 kihagyhatatlan filmes helyszín, ami minden filmrajongót inspirálhat

Csoportos, világkörüli túrautak

Az Expedia szerint a csoportos, több helyszínt is érintő utazásoknak is nagy sikere lesz az elkövetkező időszakban. A reneszánsz körutaktól kezdve, a koncertekkel egybekötött utazásokon át egészen az aktív túrázásokig, valószínűleg sokan fognak beruházni olyan lehetőségekbe, melyek során egy nyaralás alatt több helyszínt is meglátogathatnak a résztvevők.

Alternatív helyszínek

A TikTok-felhasználók imádják az olyan helyeket, amik hasonlítanak valamilyen népszerű úti célra. 2024-ben várhatóan egyre inkább olyan célpontokat fognak választani az utazók, melyek hasonló élményt tudnak nyújtani, mint például Párizs, Szantorini vagy Barcelona, csak éppen kevesebben választják őket.

Velencének is van egy jó alternatívája: Az olasz város, ami felveszi a versenyt Velencével, csak éppen kevesebben látogatják

Aktív lehetőségek

Fotó: Jacobs Stock Photography / Getty Images

Pingpongasztalok és szabadtéri pezsgőfürdők: az aktív és szabadtéri pihenést kereső utazók számára a legnagyobb prioritássá a szálláshelyek által nyújtott extra szolgáltatások válnak. Az Expedia felmérésének adati szerint az utazók 42 százaléka olyan szálláshelyeken szeretné eltölteni a nyaralását, ahol olyan szolgáltatásokat próbálhat ki, melyek megvásárlását amúgy nem engedhetik meg maguknak.

Ráadásul a válaszadók egyharmada nyilatkozott úgy, hogy elsősorban olyan helyre szeretnének utazni, ahol nem csupán beltéri programokban vehetnek részt – tehát a szabadtéri programokhoz sem kell elhagyniuk a szálláshelyet.

Mesterséges intelligencia

Bár sokan még ódzkodnak a mesterséges intelligencia használatától, az olyan szolgáltatások, mint a ChatGPT kétségkívül meg tudják könnyíteni az utazásokat. Ugyan a kitöltők csupán 6 százaléka használta már a programot az utazások megtervezésére, az Expedia számításai szerint idővel egyre többen fogják a mesterséges intelligenciával megterveztetni nyaralásukat.

A kutatás adatai szerint az utazók fele nyitott a mesterséges intelligenciára, három válaszadó közül pedig egy nyilatkozott úgy, hogy az MI kifejezetten hasznos az utazások megtervezésére.

Erre lehet készülni a jövőben: Felkészültél? Ezek a tech-innovációk alapjaiban változtathatják meg a turizmust

Egyedi stílus, különleges hangulat

Fotó: Kalen Emsley / Unsplash

Az utazókat már nem fogja egy kényelmes ágy vagy egy szép kilátás levenni a lábukról. Egyre többen keresnek olyan szálláshelyeket, melyek különleges hangulatukkal, egyedi berendezésükkel tulajdonképpen már önmagukban egy „látványosságnak” számítanak.

A jövőre startoló Michelin-kulcs is díjazni fogja az egyediséget: Csillag után itt a kulcs: 2024-től már a szállodákat is díjazza a Michelin-kalauz

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET