18 érdekes és megdöbbentő utazási tény

Fotó: Shutterstock

Tudtad, hogy több olyan ország is van, amelynek egyetlen folyója sincsen, vagy azt, hogy a legrövidebb repülőút maximum másfél percig tart? És azt hallottad már, hogy a svédek kedvelik a banános pizzát? Ha kíváncsi még több furcsaságra, ez a cikk neked szól!

Legek a vonatok, repülők és autók világából:

Fotó: Shutterstock

Orkney-szigetek, Westray

A világ időben leghosszabb kereskedelmi repülőútja a Quantas légitársaság Double Sunrise szolgáltatása volt – az elnevezés annak köszönhető, hogy a gépen ülők két napfelkeltét is láthattak repülés közben –, és ami 1943-45-től közlekedett Ausztrália és Srí Lanka között, gyakran 30 órát vett igénybe. Ma a leghosszabb repülési idejű kereskedelmi járat a Singapore Airlines Szingapúr és New York közötti járata, ez az út átlagosan 17 óra 50 percig tart.

Ezzel szemben a legrövidebb kereskedelmi repülőút az Orkney-szigetekhez tartozó szomszédos Westray és Papa Westray szigetek között ingázik, 2,7 kilométeres távon. A leggyorsabb feljegyzett repülés 53 másodpercet vett igénybe, de másfél percnél még soha nem tartott tovább.

A japán vasútközlekedés késéseiről mindig születnek hivatalos jegyzőkönyvek, hiszen ezek ritka alkalmak: a japán vonatok ugyanis legendásan pontosak. Sőt, ha valaki a vasút hibájából késik el az iskolából vagy a munkahelyéről, igazolást is kérhet róla, de csak öt perc késés után. Ugyanilyen hivatalos dokumentum kikérhető Németországban és Párizsban is.

Az indiai vonatokról nagyon sok kép kering a neten, és láthatóan egy hangya se férne fel a járatokra. A számok is ezt bizonyítják, hiszen nagyjából 23 millió utast szállítanak naponta. Ha egyetlen utat építenénk az indiai vasúthálózat sínjeiből, az másfélszer körbeérné a világot.

A taxikkal óvatosan kell bánni a tokiói Narita reptéren, hacsak nem akarunk 235 dollárt, azaz majdnem 97 ezer forintot fizetni. Akár ennyibe is kerülhet ugyanis a reptér-város útvonal.

Hihetetlen tények

Fotó: Shutterstock

Szaúd-Arábia, Rijád

Szinte hihetetlen, de Szaúd-Arábiának egyetlen folyója sincs. Az még megdöbbentőbb, hogy az Arab-félsziget országán kívül még 16 ilyen létezik a világon.

Ha úgy vesszük, Etiópia a múltba ragadt, ugyanis ott most 2013-at írnak. Ez több bonyolult számítási különbségnek köszönhető, mivel saját naptárt használnak. A kopt naptárhoz igazodva Jézus születését például hét évvel későbbre teszik a közismertnél. Az afrikai országban a nyár és az ősz fordultával kezdődik az újév, ahogy véget ér az esős időszak és beköszönt a verőfényes ősz.

Annak ellenére, hogy Kína öt földrajzi zónába esik, az országban csak egy meghatározott időt használnak. A kínai standard idő a pekingihez igazítva UTC +8 óra.

Tudtad, hogy az Egyesült Királyság hivatalos neve az, hogy: Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága?

Gasztroérdekességek

Fotó: Shutterstock

Az instant tésztaleves, mint legjobb találmány

A világ több mint 200 városában működő Deliveroo ételfutár cég felmérése szerint 2019-ben a Poké Signature Super Protéiné ételt vitték ki legtöbbször Párizsban a Pokawa étteremből, ami egy nyers halat is tartalmazó hawaii étel. Kevésbé egzotikus, de második helyen végzett a londoni Guys étteremláncból megrendelt sajtburger.

Oroszországban csak 2011-ben minősítették alkoholos italnak a sört, mivel azelőtt minden 10%-nál alacsonyabb alkoholtartalmú italt élelmiszernek tekintettek.

A pilóták és a másodpilóták soha nem eszik ugyanazt az ételt felszállás előtt. Ha mondjuk az egyikük ételmérgezést kapna, vagy olyan rosszul lenne, hogy nem tudja elhagyni a mellékhelyiséget, a másik pilóta teljes mértékben átveheti az irányítást. Így nem sodorják veszélybe az utasokat.

Nekünk egy kicsit bizarr, de a banán népszerű pizza feltét Svédországban, és gyakran hintik meg curryporral.

A japán közvélemény szerint a 20. század legnagyobb találmánya az instant tészta, a második pedig a karaoke.

A világ nagy nevezetességeinek titkai:

Fotó: Shutterstock

Meroé piramisok, Szudán

Annak ellenére, hogy számtalanszor elhangzott, a Kínai Nagy Fal nem látható az űrből.

Az Eiffel-torony kezdetben nagyon nem tetszett a párizsi művészi közösségnek. Az ikonikus építményt „szörnyű” és „nevetséges” címkékkel látták el.

Szudán több ősi piramissal rendelkezik, mint Egyiptom. Számszerűsítve ez annyit jelent, hogy míg Egyiptomban alig több mint 100 piramis található, addig Szudán kb. 250 olyan építménynek ad otthont, amelyeket az ősi Kusita Királyság alkotott i.e 2500 és i.sz. 300 között.

A Tádzs Mahal minaretjei direkt enyhén kifelé dőlnek, amit azért találtak ki, hogy ha a szerkezet összeomlana, darabjai zuhanás közben ne rombolják porig a központi sírt.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET