Ukrajnába csak saját felelősségre utazzunk!

A magyar Konzuli Szolgálat álláspontja a kialakult háborús helyzetről.

Fotó: Unsplash

A Konzuli Szolgálat és a Külügyminisztérium mindenkinek azt tanácsolja, ha lehet, ne utazzon most Ukrajnába. Tanácsok a kint élőknek és azoknak, akik tervezik az Ukrajnába látogatást.

A napokban kialakult orosz-ukrán konfliktus miatt a magyar Konzuli Szolgálat arra kér minden magyart, hogy csak saját felelősségre, egyéni döntés alapján utazzon keleti szomszédunkhoz. Szijjártó Péter külügyminiszter reggeli Facebook-üzenetében elmondta, hogy a hadiállapot ellenére a kijevi Magyar Nagykövetség egyelőre zavartalanul működik. Az Ukrajna keleti és középső részén élő magyarokat arra kéri a külügyminiszter, hogy jelentkezzenek a Magyar Nagykövetségen, amelyet jelenleg az Ukrán Nemzeti Gárda megerősítve véd.

Szijjártó Péter reggeli üzenete a kialakult helyzet kapcsán:

Akik mindenképpen szeretnének Ukrajnába menni, előre regisztráljanak konzuli védelemre a Konzuli Szolgálat oldalán és csak megfelelő, mindenre kiterjedő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítással vágjanak bele az utazásba. Kijevben van Magyar Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Ungváron Főkonzulátus és Beregszászon Konzulátus.

Repülni sem lehet

Több európai légitársaság is felfüggesztette az Ukrajnába és onnan induló járatait. Az Airportal szerint tegnapig a Lufthansa, a Swiss, az Austrian, a Scandinavian Airlines és az Air France döntött úgy, hogy nem küld járatokat a háborús övezetbe. Az újabb leállásokat érdemes folyamatosan figyelni, mert óránként változhat a helyzet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET