Stresszel az utazás? 8 tipp, hogy laza legyél vakáció alatt!

Nem mindenki tudja kiengedni a gőzt a nyaralás alatt, most nekik segítünk.

nyugodt nyaralás tópart
Fotó: Shutterstock

Az utazás változás. A legkisebb akadály a környezetváltozás, de sok a kényelmetlenség, kiszámíthatatlanság, ezt pedig nem mindenki viseli jól. Egy kis járatkésés vagy rossz idő, és máris elkezd szorongani az ember, sőt azt érzi, egyedül van ezzel a stresszel, mert mindenki más olyan jól kezeli, ha törlik a járatát vagy elveszik a poggyásza. Sokan küzdenek utazási szorongással, összeszedtük, mit tehetsz ellene.

1. Irányíts!

Összpontosíts azokra a dolgokra, amiket kontrollálni tudsz, ezek közé tartozik az is, hogy pontosan megtervezel előre mindent. Az ütemterv része az, hogy nálad legyenek a gyógyszereid, a telefonodhoz való power bank és töltő, a kedvenc nassolnivalód, amit egyszerű örömforrásként bármikor előkaphatsz.

2. Vesd be az 5-4-3-2-1 technikát!

Amikor félsz, vagy feszült vagy, tereld el a figyelmedet egy gyors, megnyugtató módszerrel, amihez az érzékszerveidre kell fókuszálnod. Nevezz meg öt dolgot, amit éppen látsz, négyet, amit tapintasz, hármat, amit látsz, kettőt, amit szaglással be tudsz azonosítani és egyet, amit ízlelsz. Ez mindig segíteni fog, amikor rád tör a pánik, vagy nagyon elkeserednél.

3. Fogadd el!

Azonosítsd be, hogy éppen mi stresszel, és tudatosítsd, hogy ez jogos érzés, mert tényleg olyan a helyzet, hogy „ér" idegeskedni, utána pedig fordulj a probléma megoldása felé: koncentrálj a következő dologra, feladatra, amit csinálnod kell. Ha késik a járatod, jelezd a szeretteidnek, kollégáidnak, hogy nem érkezel meg időben és bookolj új járatra helyet. Ha nem jó a szállásod, egyszerűen keress, foglalj újat!

4. Kreativitás bekapcsolva!

A mentális egészség fenntartásában fontos szerepet játszanak a kreatív tevékenységek, hobbik – akkor is, ha az eredeti szakmád, munkád is alkotó jellegű! Válassz olyan kreatív passziót, amit könnyen magaddal tudsz vinni, és megnyugtat, lefoglal és összpontosítás kell hozzá, legyen az napló- vagy képeslap írás, horgolás, rajzolás. A „matatás", vagyis a kézműves tevékenységek nemcsak a figyelmedet kötik le, de a feszültséget is levezetik.

5. Képzeld el!

Fotó: Shutterstock

Vizualizáld a helyet, ahova mész! Az elménk sokra képes, te pedig tudod irányítani a gondolataidat, így képzeld el, hogy a célállomáson vagy! Most is használd az 5 érzékszervedet! Mit látsz? Hegyeket, tengerpartot vagy egy csodás épületet? Milyen illatot érzel? A párizsi kávézó teraszán gőzölgő kávét és a péksütik illatát? Szinte érzed, a talpad alatt a meleg homokot a strandon? Csak így tovább!

6. Folyadékpótlás és valami finom

Mindig legyen a kézi poggyászodban üres palack, amit a biztonsági ellenőrzés után feltölthetsz a reptéren, és a lapuljon a táskádban egy energiadús nassolnivaló is – diákcsemege, csoki, zabkeksz, aszalt gyümölcsök –, amit könnyen és gyorsan meg tudsz enni bárhol! Az ugráló vércukorszint is okozhat hangulatingadozást, ezt kell megelőzni evéssel.

7. Lassíts!

Ha hosszú utazásról van szó, iktass be egy kis pihenést, ha úgy érzed, túlságosan stresszel a sietség, a sok program vagy egyszerűen nem a neked megfelelő tempóban haladsz. Csoportos utazásnál persze ez nehéz, de néha nyugodtan maradj a szálláson pihenni, aludni, olvasni, napozni, töltődni, amíg a többiek valahol túráznak, raftingolnak, várost néznek.

8. Ne spórolj az alváson!

Utazás előtt többet dolgozol, készülsz az útra, pakolsz, vásárolsz, de egyről elfeledkezel, a rendes alvásról? Ezzel sokan vannak így, és ettől csak ingerültebbek, feszültebbek lesznek, mire tényleg eljön a vakáció ideje. Hosszú repülőúton is aludj, amennyit csak tudsz – ehhez ebben a cikkünkben adunk extra tippeket. És ha félsz a repüléstől, akkor arra is vannak tanácsaink. Nyaralás előtti héten is igyekezz 7-8 órát aludni éjjel, hogy kiegyensúlyozott maradj!

AMI MÉG ÉRDEKELHET