7 rossz szokás, amit ha megváltoztatsz, nem lesz stresszes az utazás

Ha idegesen kelsz útra minden alkalommal.

repülőtér
Shutterstock
Utazás előtt rengeteg dologra kell figyelni: bevásárlás, bepakolás, biztosítás, a következő csatlakozás – hosszan lehetne sorolni. Mutatunk hét egyszerű tippet, amelyek valójában nem nagy dolgok, de ha változtatunk rajta, sokkal kevésbé lesz stresszes a következő utazás.

Mikor érdemes pakolni?

Ma már rengeteg segítséget kaphatunk a bepakoláshoz. Remek tanácsokkal lát el bennünket például a Konmari-módszer, de vannak appok is, amelyek segítenek praktikusan megtölteni a bőröndöt.

Az biztos, hogy nem szabad túl korán elkezdeni a pakolást (hiszen így már napokkal az indulás előtt nélkülözni kell bizonyos ruhákat kiegészítőket), és az sem jó, ha utolsó pillanatban dobáljuk be az útravalót a bőröndbe. Ha hosszú útra megyünk, érdemes egy héttel az indulás előtt összeszedni a legfontosabbakat: vegyük meg, amit kell; rövid vakációra elég az indulás előtt egy nappal elkedzeni bepakolni, így kevesebb az esélye, hogy otthon hagyunk valamit.

Ez is érdekelhet: A Föld 5 kék zónája: mit tudnak, amit mi nem?

Shutterstock

A megfelelő táska mindenekelőtt 

Fontos: mindig vegyük figyelembe az úti célt a táskaválasztásnál!

Ha olyan óvároson kell végighúzni a gurulós bőröndöt, ahol csak macskakő van, akkor nemcsak a bőrönd fog tönkremenni, de az idegeink is. De a túl nagy bőrönddel is lehet hibázni: a nagy táska túlpakolásra ösztönzi az embert, vagyis előbb döntsük el, mennyi ruhát akarunk vinni, és ahhoz válasszuk ki táskát!

Ha vonaton, buszon utazunk, azt is vegyük figyelembe, hogy ezekben az esetekben nekünk kell majd feltenni a koffert az ülésel fölöttt lévő csomagtartóba. Jól járhatunk, ha nem 25 kilós táskát viszünk az útra.

Tudatos pipereszett 

Nézzük át a kozmetikumokat és tisztálkodószereket a neszeszerben!

Ha rövid időre utazunk, akkor szerezzük be a jól ismert apró tubusos kencéket. Női utazóknál a sminkekből is csak minimális szett ajánlott.

Amennyiben hosszú útra megyünk, akkor inkább helyben vegyük meg a nagyobb sampont, tusfürdőt és testápolót, ne cipeljük otthonról.

Öltözködés okosan

Shutterstock

Vegyük számításba, hogy milyen prgramjaink lesznek (üzleti meghívás luxusétteremben vagy túrázós csapatépítés?), és nézzünk utána, milyen időjárás várható, hogy aztán ezek alapján állíthassuk össze a táskában lévő gardróbot.

Ha elegáns és laza ruhára is szükség lesz, akkor egymással jól kombinálható színeket és anyagokat válasszunk. A fekete-fehér és a sötétkék például mindenhol elfogadott, elegáns öltözet. Ha pedig a zakót utazáshoz vesszük fel, biztosan nem gyűrődik meg annyira, mint a táskában, de minden hotelben lehet kérni mosást és vasalást is.

A megmentő: mosoda vagy mosógép 

Nézzünk utána, hogy a szálláson van-e mosógép, vagy ha hotelben szállunk meg, akkor még mosoda is lehet. Ha apartmant vagy hostelt választunk, akkor keressünk rá az interneten, hol van a legközelebbi mosoda. Ez azért fontos, mert ha pár napnál több időre utazunk el, akkor felesleges minden ruhából dupla mennyiséget csomagolni.

Nézzünk utána!

Ha még lassan is állunk a pakoláshoz, induláshoz, szánunk fél órát arra, hogy rendesen megnézzük, milyen szolgáltatásai vannak a szállásadónak. Kapunk-e törölközőt, köntöst, papucsot? Jár a szobához hajszárító, széf és higiéniai termékek?

Lista, lista, lista!

Shutterstock

Bármilyen rutinos utazók is vagyunk, mindig írjunk listát valamilyen applikációba, mobilos vagy papíralapú jegyzetbe. Még akkor is, írjuk fel a fontosabb dolgokat, amiket be kell szerezni vagy meg kell keresni, ha amúgy nem vagyunk feledékeny alkatok: gyógyszer, töltőkábel, biztosítás, útlevél, elemlámpa, strandpapucs – a lista hosszan sorolható.


AMI MÉG ÉRDEKELHET