Növekszik az utazási kedv, ezek az országok a fellendülés nyertesei

Kijött az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb jelentése.

portugália

Albufeira, Portugália - Fotó: Unsplash/Dan Gold

Arról már sokat lehetett hallani, hogy a pandémiát követő 2023-as évben világszerte kezdett helyreállni a rend a turisztikai szektorban. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) negyedéves riportja szerint a legtöbb úti célon már legfeljebb 10 százalékos különbség fedezhető fel a 2019-es évhez mérten. De melyik országok lesznek idén az igazi nyertesei a várható reneszánsznak?


Az infláció növekedése ellenére az ETC legfrissebb negyedéves riportja szerint az Európai Unió turizmusában erőteljes fellendülést lehetett tapasztalni. 2023 utolsó hónapjaiban az utazások mennyisége már szinte mindenhol megközelítette a 2019-es rekordév adatait – ugyan a külföldi turisták és az eltöltött vendégéjszakák számában azért még van hova fejlődni.

Miguel Sanz, az ETC elnöke szerint bár a 2023-as év turisztikai fellendülése jelentős segítséget adott az országok gazdaságainak, a növekvő utasszám egyben nyomasztó felelősséget is jelent, hiszen egyre égetőbb kérdés a szektor fenntarthatóvá alakítása – idézi a SchengenVisaInfo az elnököt.

Összességében látogatók tekintetében a legnagyobb fejlődést a megfizethetőbb dél-európai úti célok tapasztalhatták:Szerbia, Portugália, Montenegró, Törökország és Málta idegenforgalmában például dinamikus növekedés volt észrevehető.

Ez a tendencia az elemzések szerint a 2024-es évben sem fog változni, ugyanúgy a kellemes klímájú, megfizethető országok lesznek a megnövekedett utasforgalom nyertesei.

Spanyolországban a dohányosoknak érdemes figyelni: Európa egyik legnépszerűbb úti célja nagyot szigorít, hogy visszaszorítsa a dohányzást

Továbbá minden nehézség ellenére Izlandnak is sikerült visszazökkennie a pandémia előtti menetbe, Hollandia pedig egyre több ideig tudta marasztalni a külföldről érkező vendégeket.

A leglassabb fejlődést az orosz határhoz közeli, illetve a kelet-európai országok között volt látható.

Mindemellett a kínai turisták visszatérése a piacra is jelentősen megdobta az EU-s országok turistaforgalmát, de egyre többen látogatták meg a kontinenst az Egyesült Államokból is.

A negyvennapos tavaszi fesztivál várhatóan sok kínai turistát hoz majd: Turisztikai rekordot hozhat a kínai újév: több milliárdos utazási számmal kalkulálnak

Ugyan az infláció növekedése mind a keresleti, mind a kínálati oldalt befolyásolta, úgy tűnik, az utazási kedvet a magasabb árak sem vették el. A szektorban a legnagyobb drágulás a nemzetközi repülőjegyek (49%), a szervezett utazások (47%), valamint a hotelek (35%) árainál ment végbe.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

editsharetrending_up
AMI MÉG ÉRDEKELHET