Irány a Húsvét-sziget! Mutatjuk az utat Rapa Nuiba!

Ha különleges úti célra vágysz, akkor válaszd a Húsvét-szigetet és a különleges kőszobrait!

tongariki husvet-sziget
Fotó: Shutterstock

Ha Húsvét-sziget, akkor monumentális fejeket formázó, titokzatos eredetű kőszobrok. De valóban csak erről szólna ez a Csendes-óceán közepén fekvő, kellemes szubtrópusi éghajlatú terület? Körtúránkon gyalogosan, négy keréken, lóháton és szörfdeszka segítségével utazzuk át a szigetet.

Különleges, nagyon messzi úti célt szeretnél? Ha a semmi közepére utaznál, keresve sem találhatsz jobb helyszínt: innen, a világ talán legelszigeteltebb földdarabjától a legközelebbi lakott település több mint 2000 kilométerre fekszik. És hogy mi köze a bennszülöttek nyelvén Rapa Nuinak nevezett szigetnek a húsvéthoz? A névadó, Jakob Roggeveen holland tengerészkapitány 1722-ben, azaz 301 éve éppen húsvétvasárnap fedezte fel a területet, amely 1888 óta Chile egyik tartománya, történetileg és néprajzilag azonban Polinéziához tartozik. Ha útra kelszk, érdemes ezt az itthon legszürkébb téli hónapokra időzíteni, a déli féltekén ugyanis ekkor nyár van, ideális 23‒24 °C meleggel és akár 25 fokos vízhőmérséklettel.

Hanga Roa

A sziget egyetlen települése és egyben fővárosa Hanga Roa. Itt található a repülőtér, a legtöbb szálloda és apartman, éttermek, kávézók, fagyizók, kézműves boltok. Polinéz stílusú kis katolikus templomában részt vehetünk egy zenés, helyi misén, a falu kikötőjének közvetlen közelében pedig a halak mellett akár teknősöket is láthatunk búvárkodás közben.

Anakena Strand

Fotó: Getty Images

Anakena


Bár a szigetet – vulkanikus eredetének köszönhetően – nagyrészt sziklás partok övezik, akadnak ez alól kivételek. Az Anakena strandra érkezve azt hihetjük, egy trópusi paradicsomba érkeztünk: ropogós zöld fű, pálmafák, puha homok, türkizkék víz – ráadásként 8 moai is magasodik a háttérben, hogy véletlenül se felejtsük el, merre járunk.

Rano Rakaru kőbánya

A Terevaka vulkán kráterének lejtőin fekvő Rano Raraku a sziget egyik legkülönlegsebb helyszíne: a 12–16. században ennek a vulkánnak a kiömlési kőzetéből faragták ki, és innen szállították végleges helyükre a moai-okat, a sziget jellegzetes szobrait. A régészeti jelentőségű helyszínen különböző stádiumban lévő műemlékeket láthatunk a kezdeti fázistól a teljesen kifaragott, kész alkotásokig.

Fotó: Getty Images

Rano Rakaru

Orongo

A Rano Kau, a sziget legnagyobb vulkánja önmagában is lenyűgöző, de ha itt járunk, mindenképp látogassunk el Orongóba, ahol ötvenhárom kőből készült kunyhó néz az óceán felé. A 18–19. században itt tartották a „madárember” versenyeket: az életveszélyes játék célja az év első madártojásának megszerzése volt a szomszédos kis szigetről.

Kaloa étterem

A sziget az óceán közepén fekszik, így korántsem meglepő, hogy gasztronómiája középpontjában a halak állnak, bár a helyi kínálatból a chilei ételek (például az empanada) és a polinéz specialitások sem hiányozhatnak. Ezt a különleges, színes kevert konyhát megkóstolhatod a Nayara Hangaroa ökoszállodában található Kaloa étteremben a változatos és különleges ételeket óceánra nyíló kilátással fogyaszthatjuk el.

Ahu Tongariki szobrok

Fotó: Getty Images

Ha igazán maradandó, különleges élményt szeretnél, akkor nézd meg napfelkelténél a tizenöt legjobb állapotban lévő moai kőszobrot! Ez lehet az utazás csúcspontja! A Húsvét-sziget legnépszerűbb programját akkor sem érdemes kihagyni, ha nem vagyunk korán kelő típusok. Bár egy pusztító cunami 1960-ban ledöntötte a szobrokat, később helyreállították őket, így továbbra is megcsodálható a hatalmas sziklafejek közt felbukkanó nap látványa.

Szöveg: Pellek-Szakszon Réka

AMI MÉG ÉRDEKELHET