A brit királyi család top 5 üdülőhelye

A királyi elit is szeret pihenni, bár a vakáció bizonyára másfajta luxusban telik náluk, mint a hétköznapi embereknek.

Fotó: Shutterstock

Még nem tudod, hova utaznál legszívesebben idén? Meríts ihletet II. Erzsébet, Károly herceg, Vilmos herceg és Katalin hercegné kedvenc pihenőhelyeiből.

Ha utazásról van szó, a királyi család biztosan ismeri a világ legmenőbb helyeit. Gyakran vakációznak az Egyesült Királyság térségében, de más országokba is szívesen utaznak, és van, ahol visszatérő vendégek. A 70 éve trónon lévő uralkodó és családja kimondottan vonzódik a vidéki idillhez, a különleges, nyugodt szigetekhez és a kristálytiszta levegőjű hegyvidéki tájakhoz.

Skót-felföld

Fotó: Wikimedia

Balmoral, Skócia

II. Erzsébet nagy rajongója Skóciának, különösen vonzódik a vad, érintetlen tájakhoz, ahol szabadon élvezheti szabadtéri hobbijait, mint a séta vagy a lovaglás. Az uralkodó többször is elmondta az újságíróknak, hogy a Dee folyó mentén található Balmorali kastély a kedvenc nyári rezidenciája, és mindig oda utazik, ha nyugalomra, csendre vágyik. Annak idején rendszeresen itt vonult félre férjével, a tavaly nyáron elhunyt Fülöp herceggel, de a család fiatalabb tagjai is örömmel csatlakoztak hozzájuk. A viktoriánus stílusban épült kastélyt még Viktória királynő és Albert herceg vásárolta 1852-ben. A környéken számos vadon élő állat is előfordul, köztük a veszélyeztetett vörös mókus, vagy, ahogy nálunk nevezik, az európai mókus. Eugénia hercegnő korábban ezt mondta: „Szerintem a nagyi ott a legboldogabb, imádja a Skót-felföldet. Sokszor piknikezik ott, vagy sétál egy nagyot, de persze csakis kutyával… sok-sok kutyával.”

Mustique

Fotó: Shutterstock

Ez a privát karibi sziget – a St. Vincent és a Grenadine-szigetcsoport része – az 1970-es években Margit hercegnő legkedveltebb menedékhelye volt, ma pedig Vilmos herceg és Katalin hercegné egyik kedvenc nyaralóhelye. Katalin hercegné szüleit is gyakran lehet látni az exkluzív és fényűző villáiról híres szigeten, melynek tulajdonosa a Mustique Company, egy zártkörű részvénytársaság. Tőlük bérelhető a szigeten található körülbelül 120 villaépület – ezeken kívül két szállodában is foglalhatók szobák. Mustique tökéletes hely az elvonulásra, az állandó lakók maximálisan tiszteletben tartják az üdülő vendégek privát szféráját. Csakúgy, mint a St. Vincent és a Grenadien-szigetek többi szigetén, Mustique-en is puha, finomhomokos partszakaszok, türkizkék víz és ízletes ételek várják a nyaralókat.

Málta

Fotó: Getty Images

II. Erzsébet és Fülöp herceg a nászútján a Villa Guardamangiaban

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1946-1952 között éltek Máltán, amikor Edinburgh hercege a Királyi Haditengerészet tisztjeként a szigetországban állomásozott. A királynő naplóbejegyzésében írt arról, mennyire szeretett a szigeten élni, mivel csak ott és akkor élhette a „normális emberek” életét. A földközi-tengeri szigeten szinte kötelező látogatást tenni a királyi család rajongóinak, itt található ugyanis a Villa Guardamangia, a család egykori otthona, amely mostanra turisztikai attrakcióvá vált, mivel 2019-ben a máltai állam megvásárolta és műemlékké nyilvánította. A Valletta külvárosában található palazzo-stílusú kastélyt Lord Louis Mountbatten adta a fiatal királyi párnak, és a feltételezések szerint Károly herceg a villában fogant. 2015-ben a Nemzetközösség kormányfőinek máltai találkozóján a királynő azt mondta, hogy a sziget mindig különleges volt számára. „Emlékszem azokra a boldog időkre Fülöp herceggel, közvetlenül azután, hogy összeházasodtunk".

Svájci Alpok

Fotó: Getty Images

Harry, Károly és Vilmos herceg Klostersben

Amikor beköszönt a tél, Kate Middleton, valamint Beatrix és Eugénia hercegnők szeretnek a svájci Alpok sípályáin száguldozni. Károly herceg kedvence a Klosters, ahol korábban Dianával és a gyerekekkel, Vilmossal és Harryvel gyakran síeltek. Később Vilmos Katalin hercegnővel is ellátogatott ide, ahol Eugénia és Beatrix hercegnők is fel-feltűntek a családi üdüléseken. A család fiatalabb ága egyébként gyakran fordul meg Verbier üdülőhelyen is sítúrázni.

Wight-sziget

Fotó: Shutterstock

Osborne-ház

A Viktória királynő és Albert herceg által is kedvelt tengerparti nyaralóhely, a Wight sziget ad otthont az Osborne-háznak, amelyet Albert herceg a királyi család számára 1851-ben építtetett, miután beleszeretett a szigettel szemben fekvő Solent-hegység látványába. Albert maga tervezte a nyaralót az olasz reneszánsz paloták stílusában, miután megihlette a Nápolyi-öböl szépsége. Nem messze innen, East Cowes-ban a Medina folyó torkolatában található a fürdőhely, ahol a nyilvánosságtól távol strandolt Viktória királynő, és ahol megtanultak a gyermekei úszni. Mára a nagyközönség számára nyitva állnak az Osborne House dísztermei és a környező kertek, de bárki jegyet válthat a királyi család egykori strandjára is. A kertekben termő Osborne Myrtle apró fehér virágai pedig még a királynő, Katalin hercegné és Meghan Markle esküvői csokraiban is feltűntek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET