Nagy eséllyel kaphatsz gyomorrontás ezeken a nyaralóhelyeken

20 úti cél, ahol sokkal jobban kell figyelni, hogy hol és mit eszel.

fagyi nyár strand
Fotó: Shutterstock

Tudod, mit jelent a Bali belly? A tipikus gyomorrontásos betegséget, amit szinte minden Balin nyaraló turista elkap. És hány ismerősöd van, aki úgy tért haza egyiptomi vagy törökországi utazásáról, hogy megúszta a betegséget? Van néhány csodálatos nyaralóhely, ahova felkészülten kell utazni, mert az ottani baktériumok nem éppen barátságosak.

Egy korábbi cikkünkben felsoroltuk azt a 10 ételt és italt, amit utazás alatt jobb elkerülni, hogy megússzuk a betegségeket, de egész egyszerűen van olyan, hogy a fertőzéseket nem lehet elkerülni. Gondolj csak a megmosott gyümölcsökre vagy a jégkockára, amit beletesznek az üdítődbe és ugyanazt a csapvizet használják hozzá, amit tudatosan kerülsz. Nagyon kellemetlen lehet, ha a nyaralásod felét a mosdó közelében kell töltened, még rosszabb, ha a kórházi ügyeleten kötsz ki. Bárhova utazol, mindig legyen nálad széntabletta hasfogónak, elektrolitpor az ásványi anyagok pótlására és komplex B-vitamin hányinger ellen.

Hogyan állt össze a lista?

Fotó: Shutterstock

Görögország egyes részein jobban kell figyelni!

A étel okozta betegségek nagyon gyakoriak, van, aki szinte minden utazásán küzd vele, de akadnak szerencsés turisták is, akik nagyon ritkán vagy soha nem betegszenek meg szalmonellával, az e.coli baktériummal vagy a rotavírussal. A Forbes állította össze szakértőkkel azt a listát, ami megmutatja Európa és a világ legkockázatosabb helyeit ételmérgezés szempontjából. A lista összeállításához a Forbes több mint 2,4 millió Tripadvisor-értékelést vett alapul, és ezekre a szavakra szűrtek az oldalon: szalmonella, gastroenteritis, e.coli és ételmérgezés. Ezután pontozták az egyes kategóriákba sorolt úti célokat, majd adtak a helynek egy Travel Bug Index Score pontszámot 0-tól 100-ig terjedő skálán. A listán vannak meglepő és kevésbé meglepő nyaralóhelyek is, Egyiptom például az élen van, hiszen köztudottan kockázatos úti cél fertőzések szempontjából, de az első helyezett is igen népszerű nyaralóhely annak ellenére, hogy ott majdnem mindenki megbetegszik ottjárta alatt.

Népszerű nyaralóhelyeken is legyél résen!

Fotó: Shutterstock

Dominika

Gyomorrontás szempontjából a legveszélyesebb hely a Dominikai Köztársaságban található Punta Cana, ami bármennyire is paradicsomi nyaralóhely a természeti adottságai révén, a „betegséglistán" 90,4 pontot kapott. A lista második helyezettje a magyar turisták között is népszerű egyiptomi Sharm El Sheikh lett (a tízes listán van még egy egyiptomi nyaralóhely), a harmadik pedig Sal, a Zöld-foki-szigeteken.

A 10 úti cél, ahol nyaralás alatt gyomorrontást kaphatunk:

  1. Punta Cana, Dominikai Köztársaság
  2. Sharm El Sheikh, Egyiptom
  3. Sal, Zöld-foki-szigetek
  4. Playa del Carmen, Mexikó
  5. Cabo San Lucas, Mexikó
  6. Bali, Indonézia
  7. Hurghada, Egyiptom
  8. Tulum, Mexikó
  9. Boa Vista, Zöld-foki-szigetek
  10. Cancún, Mexikó

Sajnos nagy eséllyel ezeken az európai helyeken is utolérhet gyomorbetegség:

  1. Benidorm, Spanyolország
  2. London, Egyesült Királyság
  3. Aranypart, Bulgária
  4. Párizs, Franciaország
  5. Tenerife, Spanyolország
  6. Menorca, Spanyolország
  7. Mallorca, Spanyolország
  8. Róma, Olaszország
  9. Zákinthosz, Görögország
  10. Mykonos, Görögország

5 tipp, ha fogékony vagy a betegségekre:

  • Mindig palackozott vizet igyál!
  • Kerüld a frissen felvágott gyümölcsök fogyasztását!
  • Mindig mosd meg a kezed étkezés előtt, akkor is, ha evőeszközzel eszel, ha nincs erre lehetőség, akkor használj kézfertőtlenítőt.
  • Nagy forróságban kerüld a tejszínes finomságokat, például a fagyit, válassz helyette jégkrémet!
  • Mindig legyen egészségbiztosításod, amikor utazol!
AMI MÉG ÉRDEKELHET