A 12 legbosszantóbb viselkedés az úszómedencében (amit nem lehet elégszer hangsúlyozni)

Nem csak illem kérdése, vannak itt egészségügyi okok is.

medence
Fotó: Shutterstock

Végre minden strand megnyitott, úgyhogy vegyük át a legfontosabb szabályokat, amiket illik betartani, ha nyilvános medencében fürdőzünk. Reméljük, nem mondunk újat, mert te magad már mindet tudod és be is tartod...

Mindenki azért megy strandra, uszodába, vízi parkba, hogy tökéletesen ellazuljon, jól érezze magát, sportoljon vagy csak egy könyvet olvasva relaxáljon. Ehhez az kell, hogy másokra tekintettel legyünk, ne csak elvárjuk ugyanezt az idegenektől. Ami nekünk természetes, másnak dühítő lehet, ami pedig bennünket idegesít, lehet, hogy másnak kellemetlen. Élvezzük a fürdőzést, hűsölést, de tartsunk be néhány szabályt a nagy lazulás közben az úszómedencében!

Kié a medence?

Bár az információs táblák a legtöbb helyen jelzik, sokan nem akarják észrevenni: az úszómedencében nem rendezünk bombaugró bajnokságot (és a gyerekeknek se hagyjuk), és a bébiknek való medencébe se feküdjenek bele a felnőttek ejtőzni – ezek alap dolgok, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni:

  • A kicsik fogékonyabbak a fertőzésekre és sokszor még is le is nyelik a medencevizet, azért nem szabad beleülnie, feküdnie a felnőtteknek a vizükbe, hogy ne adjanak át betegségeket a pici gyerekeknek.
  • Ne engedjük, hogy gyerekmedencében ittas állapotban bármelyik szülő, rokon játsszon, hülyéskedjen. Jelezzük, hogy balesetveszélyes, ha felszólításra sem hagyja el a medencét, akkor szóljunk az úszómesternek.
  • A felnőtt, mélyvízű úszómedencébe ne ugráljunk játékból. Nemcsak zavaró, de veszélyes is azoknak, akik víz alatt úsznak és nem látják az ugrálókat.
  • Strandon és élményparkban a csúszdás medencékből menjünk ki minél hamarabb – az a medence nem alkalmas labdázásra, bohóckodásra, mert az a csúszdából kicsúszó strandolóké. Ha nagy úszómedencéről van szó, akkor legalább 6-10 méterre kerüljük el a csúszdakifutó végét.
  • Termálmedencében se labdázzunk, ugráljunk egymás nyakából, vagy vigyünk be felfújható matracot, dobáló játékot – a melegvizes medencék pihenésre, gyógyulásra szolgálnak. A pihenőmedencék, jacuzzik mellett figyeljünk a hangerőre, ne beszélgessünk hangosan vagy üvöltessünk zenét.

Ennél, innál? Viszlát!

Fotó: Shutterstock

Vannak persze pool bárok, amiket kifejezetten arra alakítottak ki, hogy az úszómedence elkerített szélén ülve elkortyoljunk egy turmixot vagy koktélt – ilyenekkel főleg hotelekben találkozhatunk, de alapvetően a medencébe tilos ételt is italt vinni és ott elfogyasztani. Nem higiénikus, gondolj bele, hogy a szendvicsedből kipottyant sonkaszelet miatt eldugul a vízszűrő vagy fertőtleníteni kell a vizet... Az üvegpalackokat és -poharakat egyáltalán ne vigyük a medence közelébe, az üveget szinte képtelenség kihalászni a vízből, mert egyáltalán nem észrevehető.

Hajbaj

A „legmedencebarátabb" haj, a rövid, tüsi fazon, minden más frizura esetén vegyél fel az úszómedencébe úszósapkát vagy ha hosszú hajad, fogd össze! Nincs rosszabb annál, amikor mások hajszálait kell magadról lehámozni strandolás közben... És azt ugye már mondanunk sem kell, hogy fertőzésekkel sem megyünk vízbe: legyen szó élősködőkről, gombáról, bármilyen bőrbetegségről vagy légúti és egyéb kórságokról?!

Kimelegedtem, de jó lesz csobbanni!

Nem! Izzadtan sem illik a medencében merülni. Egy gyors zuhany lemossa rólad az izzadtságot, port, és a vérkeringésedet is felkészíti a hűvös medencevízre, azaz a csobbanás előtti tusolás nem csak higiéniai kérdés, hanem egészségügyi is. Strandröplabdázás után homokos testtel, biciklizés után csatakosan és lángosozás után kajamaradékokkal ne indulj rögtön az úszómedence felé!

Az alapok

  • Ne menj meztelenül közös úszómedencébe, akkor sem, ha nincs körülötted éppen senki!
  • Ne használd vécének a vizet!
  • Szennyezett ruhában se használd a medencét, és a saras, homokos labdát és felfújható kellékeket is tusold le előbb.
  • Gyerekeket, nagyon időseket, betegeket és mozgáskorlátozottakat sose hagyjunk felügyelet nélkül vízben, akkor sem, ha jól tudnak úszni!
AMI MÉG ÉRDEKELHET