Az előételek hercegnője: kacsamájpásétom

Ráadásul egy kicsit pikánsabbá tettük egy kis hungarikummal!

Fotó: 123rf
A kacsamájpástétom éppen annyira finom, mint a hízott kacsamáj, csak jóval pénztárcabarátabb. Gasztroajándékként is tökéletes egy szép csatos üvegben. Ezt az előételt ráadásul a tokaji aszú kellőképpen magyaros ízvilágúvá, míg a fenyőágat idéző rozmaringdíszítés igazán ünnepivé varázsolja. Ha pedig véletlenül marad belőle, a két ünnep közötti reggeliken is felszolgálhatjuk.


Hozzávalók:

  • 1 nagyobb mogyoróhagyma
  • 1 kacsamáj (nagyjából 80-100 g)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss rozmaring
  • só, bors
  • 1 tk. tokaji aszú
  • baguette vagy magos kenyér

Elkészítés:

1. A kacsazsírt egy serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk, és 4-5 percig melegítjük, hogy kissé megbarnuljon.

2. A mogyoróhagymát apróra vágjuk, majd a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott kacsamájat, a zúzott fokhagymát és egy nagyobb csipetnyi apróra vágott rozmaringlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd állandó kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk az összetevőket.

3. A keveréket átöntjük az aprítóba, beletesszük a tokaji aszút, és homogénre pépesítjük. Ha igazán sima pástétomot szeretnénk kapni, akkor egy kanál segítségével szűrőn passzírozzuk át a májas krémet.

4. A pástétomot hagyjuk hűlni legalább másfél-két órát, majd lefedve tegyük a hűtőbe tálalásig.

5. A baguette-ből vágjunk vékony szeleteket, pirítsuk meg őket, és az egyik oldalukat kenjük meg a kacsapástétommal. Díszítésként tehetünk rájuk rövidebb rozmaringágakat.

6. Ebből a mennyiségből nagyjából fél csészényi pástétom készíthető, amely lezárt üvegben, hűtve 3-4 napig eltartható.

Ha imádod a tradicionális magyar konyha fogásait, de a home office minden idődet elrabolja, és csak előétel elkészítésére van lehetőséged, de időigényes karácsonyi fogások elkészítésére nincs, akkor bátran rendelj étteremből – ezzel te is jól jársz, és a vendéglátóhelyeknek is segítesz átvészelni ezt a nehéz időszakot.

(x)

AMI MÉG ÉRDEKELHET