Vigyázz! Új, veszélyes kullancsfajt találtak hazánkban

Vérzéses lázat okozó kullancsfaj jelent meg Magyarországon.

Fotó: Getty Images

A kellemetlen élősködő nem régen jelent meg itthon, Vas-megyében azonosították be az első példányt, amelyet a csíkos lábairól könnyű felismerni.

Az ún. Hyalomma kullancsok Magyarországon nem őshonosak, a felmelegedés az oka annak, hogy a déli állatfajok elkezdtek olyan területekre is elvándorolni, ahol addig nem volt nekik jó a klíma. Ennek a veszélyes kullancsnak is tőlünk délebbre van a természetes élőhelye: a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén. Az utóbbi években tapasztalható enyhe teleknek köszönhetően azonban e a két faj, a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes sok más állattal egyetemben már képes túlélni Európa északibb területein is, találtak már egyedeket többek között Svédországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is. Nálunk Vas-megyében azonosították az első példányt, amelyet a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriumba vittek megvizsgálni.

Különös ismertetőjegye: csíkos láb

Fotó: Shutterstock

A különösen veszélyes kullancs felbukkanása miatt a ELKH Ökológiai Kutatóközpont létrehozta a Kullancsfigyelő oldalt, hátha ilyen módon, a lakosok segítségével könnyebben megfigyelhetik a kullancs terjedését Magyarországon. A krími-kongói vérzéses lázat is okozó Hyalomma kullancsoknak barázdált a hátuk, csíkosak a lábaik, és gyorsan mozognak.

Megszívott állapotában ilyen a Hyalomma kullancs:

Fotó: Shutterstock

Az Ökológiai Kutatóközpont szakemberei arra kérik a lakosságot – kiemelten a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat –, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben vizsgálják meg, és ha Hyalomma kullancsot találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail címen. A fertőzött vérszívók az országban bárhol jelen lehetnek, hiszen valószínűleg a vándorló madarak hozzák be őket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET