Felismered a sajtokat? Ez az app beazonosítja neked!

Ha ínyenc vagy, és bármilyen sajtot megkóstolnál, akkor ez az app lesz az új kedvenced!

Fotó: Shutterstock

Ha egy franciát megkérdezel, mire a legbüszkébb a származása kapcsán, akkor bizonyára a francia borok után a sajtokat mondaná, éppen ezért néhány fejlesztő arra sem volt rest, hogy létre is hozzon egy sajt-felismerő alkalmazást! Az app segítségével sajtra vágyók beazonosíthassák, milyen sajttal kínálják őket.

A kedvelt zenefelismerő applikáció, a Shazam alapján készült el a mesterséges intelligenciával (AI) működő Cheezam, ami a sajtokat azonosítja be egy darab fotó alapján. Itt a Drive-on is mutatunk már madárhang-, vadlábnyom- és növény-felismerő alkalmazásokat is, most jöjjön egy ínyenceknek való app!

Say Cheese!

A Cheezam applikáció adatbázisába eddig összesen 9000 képet töltöttek fel, hogy azt összehasonlítsa a beazonosításra váró sajt fotójával. Ez a szám soknak tűnhet, de Franciaország híres arról, hogy Svájccal és Olaszországgal versengve a legtöbb sajtfélével büszkélkedhet. Elég egy francia szupermarketbe bemennünk, és olyan kínálat fogad, hogy nagyon könnyen elveszhetünk, a brie-, kemény-, kecske- és kéksajtok között, és ez csak fokozódik, ha egy speciális sajtboltba megyünk válogatni.

Egy kis bort?

Az applikáció nemcsak abban segít, hogy pontosan milyen sajt van a tálon vagy a kezedben, hanem van egy kis ismertető a sajt jellemzőiről, ízről, állagról, illatról, és ami a legfontosabb: borajánlatot is kapunk mellé. El tudsz képzelni jobb ajándékot, minthogy valakinek Franciaországból hozol egy isteni sajtot és egy hozzá tökéletesen passzoló bort? Vagy ha utazol és csak csemegézni ülnél be egy bárba, akkor pontosan tudni fogod, hogy adott sajthoz milyen nedűt kérj a pincértől...

Hibahatár

A felhasználók véleménye szerint az applikáció mesterséges intelligenciája egyes sajtféléknél téved, de ez attól is függ, milyen szögben vagy fényben fotózod a sajtdarabkát. A nagyon ritka, drágább, különlegesebb sajtoknál hibázik a legtöbbet a rendszer, de minden egyes bevitt új képpel csak még okosabb lesz, tehát ne csüggedj, ha elsőre nem nincs találat a sajtodra, csak próbálgasd tovább!

AMI MÉG ÉRDEKELHET