5 új múzeum a világon, amit fel kell vennünk a listánkra

2022 kulturális újdonságai, amelyek új színt visznek majd egy város életébe.

Fotó: Wikimedia

Az elmúlt két év nem kedvezett az új múzeumok és galériák megnyitásának, még a régi, klasszikus és ikonikus intézmények is küszködtek a lezárások miatt. Hát még a műkedvelő közönség mennyire hiányolta a kulturális töltődést! Ám idén végre új és érdekes múzeumok nyitják meg kapuikat világszerte, amelyeket érdemes lesz felkeresni.

Norvég Nemzeti Múzeum, Oslo

Fotó: Shutterstock

Oslo tengerpartján épül a norvégok új büszkesége, ahol egy 100 000 tárgyat tartalmazó gyűjteményt nézhetünk meg, melyek között lesz rengeteg flamand és középkori emlék is. Az új épület egyik leglátványosabb része a tetején található 2400 négyzetméteres, fényárban úszó „Light Hall” lesz. Az oslói múzeum Skandinávia legnagyobb múzeuma, érdemes rá egy napot szánni.

Grand Egypt Museum, Gíza

Fotó: Wikimedia

2022 novemberében nyílik meg a Grand Egypt Museum, amely a világ legnagyobb múzeuma lesz, ráadásul egyetlen egy civilizációnak szentelve. A múzeum a gízai piramisok mellett épült, és csak 40 perces autóútra van a fővárostól, Kairótól. A hatalmas épület tárlata összesen 50 000 műtárgyat gyűjt össze, és ez lesz az első alkalom, hogy felfedezése óta Tutanhamon kincsének mind az 5000 darabja (beleértve a halotti maszkot is) egyszerre ugyanazon a helyen lesz látható.

Isztambuli Modern Művészetek Múzeuma

Fotó: Istanbul Modern

A török metropoliszban, a Karaköy városrészben épül ez az óriási múzeum, melyet a helyiek egyszerűen csak Modernnek neveznek. A múzeum Isztambul központjában, a vízparton, a kikötő mellett fekszik, a városban sétálgatva vagy egy parti kávézóba beülve egyszerűen lehetetlen kikerülni, elkerülni, az ultramodern épület ragyogása szinte mindenhonnan látszik. A kiállítás mellet az épületben lesz mozi, könyvtár és koncertterem is.

Broadway Múzeum, New York

Fotó: Instagram

2022 nyarán nyit a Museum of Broadway, ami egy interaktív múzeum lesz a Times Square-en. Ide jegyet váltva bepillanthatunk a Broadway kulisszái mögé, megtudhatjuk, melyek voltak a színház életének mérföldkövei és kik voltak a legfontosabb korszakváltói. Ha tehát olyan szerencsés vagy, hogy New Yorkba visz az utad, mindenképp szánj erre a kultúrtörténeti utazásra legalább két órát.

Serge Gainsbourg háza, Párizs

Fotó: Getty Image

A francia költő, zeneszerző és énekes egykori otthona múzeum lesz. A ház Serge Gainsbourg 1991-ben bekövetkezett halála óta el volt zárva a nyilvánosság elől, de lánya, a színésznő Charlotte kezdeményezésére végre látható lesz a művész utolsó székhelye (Gainsbourg élete utolsó húsz évét ebben a házban töltötte). A fő látványosság minden bizonnyal Serge híres alkotólakrésze lesz, ahol a zongorája, az art deco bár és a hatalmas szoborgyűjteménye található.

AMI MÉG ÉRDEKELHET