Fontos tudnivalók az új, magyar védettségi igazolványról

Május 1-jétől új jogszabály vonatkozik majd az oltottakra és a védettségi kártyára.

Az eddigi védettségi kártya tuljadonképpen oltási igazolvánnyá alakul át, hiszen csak azok lesznek rá jogosultak, akik többször is beoltatták magukat koronavírus elleni vakcinával.

A napokban egyre több ország lazít a beutazási korlátozásokon, de csak azokra vonatkoznak a könnyítések, akiket többször oltottak koronavírus ellen. A turisták utazási tehermentesítése abban nyilvánul meg, hogy legalább az oltottaknak nem kell feltétlenül mindenhol negatív tesztet produkálniuk, hogy belépjenek egy-egy országba. Magyarországon is lépéseket tett a kormány, hogy jobban megkülönböztesse azokat, akik oltottan védettek és azokat, akik átestek a betegségen és azért kaptak védettségi igazolványt. Erre a lépésre azért került sor, mert a koronavírus omikron variánsa igen ragályos és gyengébb védettséget alakít ki azokban, akik átesnek rajta. Szakértők szerint, míg az előző variánsok 4-6 hónapig tartó védettséget alakítottak ki azokban, akik átestek a betegségen, addig az omikron variánst 6-8 héten belül újra el lehet kapni.

Új kártya, új szabályok

Fotó: Unsplash

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleménye szerint az új kormányrendelet-módosításban azt fogalmazták meg, hogy a védettségi igazolványok oltási igazolvánnyá változnak, és az eredetileg február 15-re tervezett hatályba lépés helyett, az Európai Unióhoz igazodva csak május 1-jén lép majd életbe az új jogszabály.

Tehát mindenki figyeljen a lejáratra, aki fertőzöttség miatt kapott igazolvány, mert azok a kártyák május elsején elveszítik az érvényességüket!

Akik oltási alapon kaptak jelenleg is érvényes védettségi igazolványt, azoknak automatikusan érvényes marad májustól a kártyája, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is.

A KTK arról is tájékoztat, hogy májustól az oltási igazolvány a második oltást követően 6 hónapig lesz érvényes, ezután csak akkor hosszabbítják meg az érvényességét, ha beadatjuk a megerősítő harmadik oltás is – ekkor korlátlan ideig lesz érvényes az igazolvány. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

Gyerekeknél kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez.

A jelenleg érvényes védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

AMI MÉG ÉRDEKELHET