Még kaptak fél év haladékot a Velencébe utazók

Az olasz városba nyártól idegenforgalmi adót kell fizetnie azoknak, akik nem Velencében szállnak meg.

Idén rengeteg új szabályt hoztak Olaszországban, hogy az országba érkező turistákat kicsit nagyobb odafigyelésre, környezettudatosságra sarkallják – ezekről az utazási szabályokról mi is írtunk a Drive-on. Az egyik legtöbbet vitatott újítás 2023. januárjától lépett volna életbe, ezt azonban most fél évvel elhalasztották.

Először 2019-ben volt arról szó, hogy a Velencébe érkező turistákra adót vessenek ki, a befolyó összeget a város épületeinek felújítására, a műemlékekre és az állagmegőrzésre akarják fordítani, na és persze arra is számítanak, hogy a „belépő" megszűrné az odaérkezőket és kicsit kisebb lenne a tömeg Velence belvárosában. A döntés a járvány előtt megszületett, ám a pandémia akadályokat gördített az új rendszer bevezetése elé. Először 2022 nyarára, majd 2023 januárjára halasztották az új turistaadó bevezetését.

Mikor és mennyi lesz?

Fotó: Shutterstock

Ahogy közeledett az új adó bevezetése, újra elhalasztották a dátumot. Jelenleg úgy tűnik, 2023 nyaráig még ingyen nézhetjük meg a világ egyik legszebb és legkülönlegesebb városát. Akik Velencében szállnak meg, jelenleg 5 euró/ nap turistailletéket fizetnek, és az új rendszer szerint sem kell majd azoknak adót fizetniük Velencében, akik ott szállnak meg, ám azoknak a turistáknak, kik egynapos városnézésre érkeznek 3 és 10 euró közötti összegről kapnak majd számlát.

Velence lehet a minta

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere azt is kifejtette november végén egy hivatalos nyilatkozatban, hogy a rendszer egyelőre még nem áll készen, de nyára készen lesz, és sokkal átláthatóbbá, tervezhetőbbé teszi majd a város turizmusát.

Csak a húsvéti hétvégén 300 ezer turista érkezett Velencébe, és az nem is csúcsszezon.

A Város Tanács előtt áll a döntés, hogy mikor szavazza meg az új turistaadót, hiszen azért még vannak benne kérdéses pontok. Nem elég, hogy a túlfoglalástól megóvják a várost, az is kérdés, kik mentesüljenek az adó alól: a Velencében élők, azok rokonai vagy a Veneto tartományiak is? (Veneto tartományba tartozik Velence is.) Gennaro Sangiuliano, Olaszország kulturális minisztere még azt is fontolgatja, hogy a Velencei rendszert kiterjeszti majd más kulturálisan fontos és túlzsúfolt városokra is, ahol a turistatömeg előidézheti az állagromlást. Gondoljunk csak a katolikus ünnepek alatt Rómába özönlő tömegre, a divathéten Milánóban vagy nyáron Pisába vagy Firenzébe érkezőkre. A Velencei minta lesz az első a világon, tehát minden szem rájuk szegeződik, hogy sikerül-e igazságos és jó rendszert kialakkítaniuk majd ki a turizmus szabályozására.

Modern adófizetés

Persze az olaszok azt szeretnék, ha minél gördülékenyebben menne az adó befizetése, ezért technikailag minden nagyon egyszerű lesz: az adó összege a napi telítettség mértékétől függően 3, 6, 8 vagy 10 euró lesz. Az pénzt az erre a célra kialakított weboldalon vagy egy okostelefonos alkalmazáson keresztül kell kifizetni (ezek még nem léteznek), amely után majd egy QR-kódot kapunk és ezt a kódot majd felmutatni az ellenőrzőpontokon. Sokan nem tudják, de a Velencében élőknek nagyon sokba kerül, hogy ott éljenek, és megóvják a várost a pusztulástól. Csak néhány példa, hogy mire megy majd el a befizetett adó: például a szemétszállításra, ami évente 41 millió euróba kerül (csak hajón lehet elszállítani a hulladékot), a Velence utcáit borító térkövek (Masegni) karbantartására, javítására, valamint a hidak és csatornák állagmegőrzésére.

AMI MÉG ÉRDEKELHET