5 őrületes bunker a Földön, amit milliárdosok építettek a világvégére készülve

Nem bízzák a véletlenre.

Klímaváltozás, aszteroidák, atombalesetek: manapság számos teória létezik arra, hogy amennyiben eljön a világvége, az milyen módon fog bekövetkezni. Míg az átlagemberek valószínűleg keveset fognak tudni kezdeni egy ilyen helyzettel, az emberiség tehetősebb fele már egy ideje elkezdett megoldásokon gondolkozni. Mutatunk öt bunkert, amit pontosan azért építettek fel, hogy egy apokalipszis idején is legyen hova menekülni.


Az Oppidum – Csehország 

Csehország völgyei között, a semmi közepén húzódik meg a világ egyik legnagyobb bunkere, az Oppidum. A földfelszínről alig látható, 30 ezer négyzetméteres birtokot magas falak veszik körbe, és a területet hivatásos katonák őrzik. A Forbes szerint a leendő lakosoknak egy titkos folyosón kell majd leereszkedniük a föld alá, a luxusbunkernek pedig összesen két szintje lehet. A tervrajzok szerint a szinteken összesen egy 627 négyzetméteres óriáslakosztály, illetve hat, egyenként 160 négyzetméteres lakás kap helyet.

A 7200 négyzetméteres bunkerben emellett olyan helyiségek is vannak, mint spa, medence, mozi, könyvtár, de orvosi szobákról és a konferenciatermekről sem feledkeztek meg.

Az Oppidum egyébként egy cégnek is a neve, ami pontosan ilyen bunkerek gyártásával foglalkozik.

Europa One – Németország

Az Europa One-ról úgy tartják, hogy a világ egyik legbiztonságosabb föld alatti bunkere. A Németországban található épületet még egy hidegháborús szovjet bunker helyére tervezték, a Listverse szerint pedig még az atomrobbanásokat, a földrengéseket, cunamikat és a biológiai és kémiai fegyvereket is túl lehet élni benne.

Az Europa One bunkereket a Vivos nevű, kaliforniai székhelyű cég tervezi, a rothensteini bázis összesen ezer ember befogadására képes. A több mint 21 ezer négyzetméteren elterülő bunkerben persze medencék, edzőterem, bár, és különböző termek is helyet kapnak, de a vízellátó rendszerről, az energiaforrásról és a légtisztításról is gondoskodnak.

Egy szoba kikiáltási ára 5 millió dollárnál (nagyjából 1,7 milliárd forintnál) kezdődött.

A Facebook atyját is foglalkoztatja a téma: Apokalipszisre készül Mark Zuckerberg: elképesztő bázist épít Hawaiin

The Aristocrat  

A Rising S Bunkers nevű cég is az esetlegesen bekövetkező apokalipszisre fókuszál, ők építették fel az 50 ember befogadására képes The Aristocrat-ot is. A vállalattól egyébként bárki megrendelhet egy ehhez hasonló bázist, legyen szó egy „egyszerű” verzióról, vagy éppen egy luxushelyszínről. Az Aristocratban olyan szolgáltatások vannak, mint például a szauna, az edzőterem, vagy a bowlingpálya, de egy lövészeti pályát is beleépítettek.

Dogen City – Japán 

A Japánban épülő Dogen City a modernkor Noé bárkája lehet, amit azért terveztek, hogy a tengerszint emelkedését is túlélje. A négy kilométeres kerülettel bíró víziváros körülbelül 10 ezer fő befogadására lesz alkalmas.

Területén az önellátásra fókuszálnak, így egy élelmiszerelőállító központ, kórházak, iskolák, parkok, szállodák és irodák is helyet kapnak, de a víz alatt egy adatközpont is lesz.

A Dogen City egyik különlegessége, hogy egyáltalán nincs szárazföldhöz kötve, így a vándorlásra is képes. A tervező N-ARK vállalat szerint a projekt már 2030-ra megvalósulhat.

A dél-koreai Oceanix is hasonló projektnek számít: 4 futurisztikus városterv, ami megmutatja, milyen élet várhat ránk a jövőben

The Survival Condo – Egyesült Államok

Kansas közepén is találkozhatunk egy bombabiztos bunkerrel, melyet az 1960-as években épült Atlas Missile Silo rakétabázis helyére húztak fel. A túlélőházat már akkor atombiztosra terveztek, amit a nyolc tonnás ajtók is megmutatnak.

Az építmény tetejére különböző szociális helyiségeket – például parkot, medencét, falmászó falat – terveztek, míg az alsóbb szinteken találhatók az orvosi, biztonsági és üzemi területek. A többemeletes bunker alsó szintjéhez közelítve találjuk a lakóhelyeket, de itt van a mozi és a bár is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET